OBJAVLJENA CIJENA 'PISTONA'

Hoće li SteamBox sabotirati njegova cijena?

11.03.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Valve i Xi3 objavili su cijenu prvog SteamBoxa koji bi se na tržištu trebao pojaviti krajem ove godine i – neugodno iznenadili mnoge

Valve već više od godinu dana vodi agresivnu kampanju promoviranja Linuxa kao operativnog sustava i to do te mjere da se taj softverski div odvažio na rad na – hardveru. Valve će tako objaviti svoj 'SteamBox', PC u formi konzole koji će biti pogonjen Linux OS-om, ali i potpomognuti i cijelu liniji SteamBox hardvera koji će razvijati druge tvrtke.

 

Jedini takav PC do sada predestavljen je 'Piston' tvrtke Xi3 koji će unutar kućišta nešto većeg od Rubikove kocke imati 3.2Ghz Quad Core procesor, 8GB RAM-a i još uvijek nepoznati grafičku karticu. Dostupna će biti tri modela koja će se razlikovati po veličini SSD-a: 128GB, 256GB i 512GB.

 

Xi3 i Valve objavili su i cijenu najjeftinijeg modela konzole koji će stajati – 1000$. Ako konzolu naručite već danas čeka vas popust od 'čak' 100$.

 

Iskreno, nemamo pojma što Valve i Xi3 misle postići s ovom cijenom. 'SteamBox' će se na tržištu dakle pojaviti krajem ove godine baš kao i primjerice PlayStation 4 koji Sony navodno planira ponuditi po cijeni od 500$. Čak i da bude 600$, PlayStation 4 biti će mnogo isplativiji za svaki džep na kugli zemaljskoj. Da ne pričamo o daleko većem broju igara s obzirom da je vrlo malo igara zasad prilagođeno Linux platformi.

 

S druge strane, SteamBox po ovoj cijeni ne može biti interesantan ni vlasnicima PC-a koji za ovaj novac mogu složiti respektabilnu konfiguraciju koja će najnovije igre na najvišim detaljima 'gurati' i još nekoliko narednih godina.

 

Ovaj projekt izgledao je interesantno, slažu se mnogi, sve dok nije objavljena cijena. Naime, upitne su i performanse Pistona s obzirom da još ne znamo kakva će grafička kartica biti u pitanju a ipak je ona najbitnija komponenta za gaming. Kakvu je grafičku karticu uopće moguće ugurati u tako malo kućište?

 

Nakon ovoga možemo se samo nadati što skorašnjem predstavljanju SteamBoxa iza kojega će stajati samo Valve. Oni će, vjerujemo, biti pametniji u određivanju ciljane publike a time i cijene.