susret s milanovićem

Hrvati u Crnoj Gori: 'Dobili smo na vlast ljude koji imaju titulu četničkog vojvode'

07.10.2024 u 16:48

Bionic
Reading

Zajednica Hrvata u Crnoj Gori uživa punu potporu Republike Hrvatske, rekli su predstavnici hrvatske manjine toj zemlji u ponedjeljak nakon posjeta predsjednika Zorana Milanovića, dodavši da je potrebno riješiti pitanje statusa Doma kulture "Josip Marković".

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, rekao je novinarima da posjet hrvatskog predsjednika "znači da hrvatska država stoji iza ove malobrojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori. Malobrojne, ali vitalne. S ogromnim kulturnim i duhovnim blagom koje kao baštinici moramo čuvati".

"Ne bismo opstali kao baštinici da nemamo ovako otvorenu, a i ustavom zagarantiranu potporu Republike Hrvatske koja ima obvezu da skrbi o Hrvatima izvan Hrvatske ma gdje bili", dodao je.

Milanović se s crnogorskim Hrvatima susreo u Donjoj Lastvi u ponedjeljak, dan prije nego što će sudjelovati na samitu Procesa Brdo-Brijuni u Tivtu. 

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović rekao je da Hrvati u susjednoj zemlji imaju "sveobuhvatnu, temeljnu, institucionalnu i nadinstitucionalnu potporu Republike Hrvatske", kao i da ta potpora dolazi i s obje strane političkog spektra. 

Vuksanović dodaje da Hrvati u Crnoj Gori političku nižu uspjehe. 

"Prije dvije godine smo u Tivtu povećali broj mandata. Prije godinu dana smo osvojili rekordan broj glasova i vratili se u Skupštinu Crne Gore. Prije osam dana u Kotoru smo se također vratili u kotorski lokalni parlament. Ova zajednica ima svoju snagu i nije ta snaga u brojčanosti, već u lojalnosti određenim vrijednostima", rekao je Vuksanović. 

No pitanje koje opterećuje hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori je pitanje statusa Doma kulture "Josip Marković" kojega su u Donjoj Lastvi izgradili Hrvati 1922. kao Hrvatsku čitaonicu.

Deković i Vuksanović se slažu da se status Doma kulture "Josip Marković" treba riješiti, pošto je prije dvije godine došlo do pokušaja da ih se iseli. 

Milanović je izrazio podršku Hrvatima u Crnoj Gori u ostvarivanju manjinskih prava i najavio kako će se zauzeti i za rješavanje problema vezanog uz hrvatski Dom kulture u Donjoj Lastvi, priopćio je ured predsjednika.

Govoreći o položaju Hrvata u susjednoj zemlji nakon usvajanja rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore, Vuksanović je napomenuo da je to "nepotrebna i očigledno štetna rezolucija" i da se na taj način "zanemario sav doprinos Hrvatske" na putu Crne Gore prema Europskoj uniji. 

"Dobili smo na vlast ljude koji imaju titulu četničkog vojvode. Gospodin (Andrija) Mandić, predsjednik Skupštine, ima titulu četničkog vojvode. Prije nekoliko mjeseci izjavio je da je za iščlanjenje Crne Gore iz NATO-a. Imamo ljude koji ne priznaju genocid u Srebrenici. Kolega Mandić kaže i da je Putin njegov predsjednik, ne priznaju rusku agresiju na Ukrajinu. I onda je jasno da takve politike moraju dovesti do antagonizma prema službenom Zagrebu koji je u velikoj mjeri prijateljski nastrojen prema Crnoj Gori", istaknuo je Vuksanović.