OD POČETKA 2015.

Hrvatska uvodi PDV na zemljište od 25 posto

14.05.2014 u 15:33

Bionic
Reading

S prvim danom sljedeće godine, počinje oporezivanje građevinskog zemljišta porezom na dodanu vrijednost po stopi od 25 posto

Tako će, umjesto dosadašnjom stopom poreza od pet posto, građevinska zemljišta biti oporezovana po stopi od 25 posto, što će, slažu se bez iznimke sugovornici Poslovnog dnevnika, dovesti do rasta cijena nekretnina. Uz to, režim PDV-a počet će se primjenjivati i na poljoprivredna zemljišta.

Tržište nekretnina već nekoliko godina bilježi pad cijena, za koje Europska komisija procjenjuje da su u tri godine pale oko 35 posto, što je i dalje preskupo za kupovnu moć hrvatskih građana.

Glavni razlog izmjeni je regulativa EU, prema kojoj 31. prosinca 2014. istječe oslobođenje od plaćanja PDV-a za građevinsko zemljište. Direktiva 2006/112/EZ, piše Poslovni, propisuje da se PDV plaća za isporuke građevinskog zemljišta, kao i za zgrade i zemljišta na kojem se one nalaze prije prvog nastanjenja.

Za Poslovni dnevnik porezni stručnjak Vlado Brkanić iz RRIF-a rekao je da je ova godina posljednja šansa za fizičke osobe da prođu jeftinije, i čak kaže da je vlasnicima građevinskog zemljišta, pod uvjetom da na njemu ne misle raditi, sada više isplati spustiti cijenu za pet posto i prodati u postojećim uvjetima.