NOVI ZAKON O POTROŠAČIMA

Imate 14 dana da vratite što ste kupili preko interneta!

27.02.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Vlada je danas izglasala Nacrt prijedloga zakona o zaštiti potrošača prema kojem će se preciznije urediti sniženja u trgovinama te ojačati prava potrošača. Definiran je i rok za povrat robe kupljenje preko interneta koji će biti 14 dana!

Svrha izmjene zakona je prilagodba Europskoj uniji, a jedan od razloga je širenje internetske trgovine na zajedničkom tržištu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da se uvode nova pravila prilikom sklapanja ugovora na daljinu i izvan poslovnih prostora trgovca. 'Potrošaču se nakon potpisa ugovora daje mogućnost da se u roku od 14 dana predomisli bez navođenja razloga', rekao je ministar. To se odnosi na online kupovinu. Dakle, kupac u tom slučaju ima pravo vratiti robu u roku od 14 dana i dobiti svoj novac natrag.

U redovnoj kupovini u trgovinama do sada roka uopće nije bilo, nego postoje tek preporuke da se proizvod - ako je neispravan ili ako uopće nije korišten -  vrati uz povrat novca. Prema našim informacijama takvi rokovi se i dalje neće niti postavljati.

Novim zakonom će se urediti i posebni oblici prodaje kao što su akcije, rasprodaje i sniženja. 'Trgovci će morati zajednički isticati dvije cijene na artiklima – redovne cijene i cijene tijekom takvog oblika prodaje. Akcijska prodaja najdulje može trajati 30 dana. Ja ne znam koja trgovina u državi nije imala akcije, svi su ih imali, a sad se ipak to malo uređuje', rekao je Vrdoljak.

Tvrdi da se ovim izmjenama sprečava narušavanje tržišnog natjecanja i zavaravanje potrošača koje se događalo u praksi.

Premijer Zoran Milanović kaže kako vjeruje da će se ovime zaista zaštititi potrošači: 'U Americi su rasprodaje svakog dana i nemam dojam da su potrošači nezaštićeni, mislim da su više zaštićeni nego u Europi. To nije lako shvatiti kad uspoređujemo Europu i SAD… U New Yorku su uvijek sales, a kad kupiš robu, možeš je vratiti sutra i dobiti novac natrag. Nisam primijetio da se to može i kod nas, ali dobro - mi se usklađujemo s EU-om.'

318388,318175,318147,317677