TANKI ŽIVCI

[VIDEO] Krstičević bacio maketu aviona i vikao na Vidovića pa se branio: Ja sam ratnik, to se ne radi vojniku!

16.01.2019 u 14:23

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević cijeli je dan mirno pratio aktualno prijepodne u Saboru, tijekom kojega je više puta potezana tema propale kupovine zrakoplova F-16 Barak od Izraela. No, kad mu je SDP-ov Franko Vidović na stol donio maketu zrakoplova, Krstičević nije izdržao

Vidović je prethodno premijeru Andreju Plenkoviću postavio pitanje o propasti posla s Izraelom. 'Dvije godine ste izgubili u trakavici nazvanoj nabava aviona. 2017. ste konstatirali da MIG-ovi mogu letjeti do 2024. Osim što se Hrvatsku izložili međunarodnom skandalu, s propašću natječaja ugrozili ste borbenu sposobnost Hrvatske vojske. I predsjednica kaže da lete samo 3 MIG-a. Da li zaista mislite krenuti u novi natječaj bez da se zatražite političku odgovornost potpredsjednika vlade Krstičevića', rekao je Vidović.

'U jednom trenutku sam pomislio da će proći aktualac, a da neće biti pitanje o avionima. Nije istina da će ovo ugroziti nacionalnu sigurnost, to je neistina', kazao je Plenković.

Što se tiče mailova, kojima SAD upozorava da Izraelci neće moći prodati nadograđene avione, Plenković je kazao da po njemu signali SAD-a na početku nisi bili toliko jasni jer je natječaj tek bio raspisan.

Vidović očekivano nije bio zadovoljan odgovorom. 'Možete preko javne nabave nabaviti ovakve avione kakve je nabavio moj kolega Maras', kazao je Vidović te ispod klupe izvadio makete aviona.

Spustio se iz klupa u prve redove te avione predao i Plenkoviću i ministru Krstičeviću. No Krstičević je u tom trenutku uzeo kutiju i bijesno je bacio o pod, te podviknuo 'Goni se i ti i ovo'. 'Smirite se, potpredsjedniče Vlade', urgirao je Jandroković.

Samo nekoliko minuta kasnije Krstičević se obratio novinarima i pojasnio zašto je izgubio živce. 'Bio sam vrlo smiren, ali morate biti svjesni da sam rani general, sada sam ministar obrane..što se tiče ovog projekta, ja i moj tim u ministarstvu učinili smo sve, dvije godine intenzivno smo vodili cijeli projekt i sve smo učinili da konačno hrvatska vojska dobije avion koji zaslužuje. I nakon toga svega, dođe ti netko da se izrugava, za nečiji rad kakav god. Dođe ti netko bez ikakvog poštivanja, da meni stavi tu maketu... Je l' se to trebalo dogoditi... Slažem se s mojom reakcijom da nije na neki način način, ali morate razumjeti... Ja sam ratnik. Tražim od svojih ljudi najbolje... U ovom procesu Hrvatska je sve učinila.Mnogi ne žele uspjeh ovoga projekta. Lako je sad kritizirati sa strane... Vidite šta se radi. Vidite koja se kampanja vodi. Cijelo vrijeme sam šutio. o druga kampanja koja se vodi oko mene da sam kao zapovjednik odradio neke zločine. I ja sam čovjek... Nije legitimno da mi donosi maketu. To je poniženje, to nije sportski. Tako se ne radi s vojnikom. Ja to njemu ne bih nikad napravio', kazao je ministar obrane Krstičević nakon što je izgubio živce.

Kazao je da bi umjesto toga čvrsto kritizirao ali da ne bi ni SDP-u donio maketu.

Na pitanje novinara ponovno se osvrnuo na mailove koji su dolazili od Amerikanaca. Kazao je da je bilo na tisuće mailova. Upitan je li znao za mailove, rekao je da je znao za one koji su išli na njegovo ime. 'ti mailove sadrže tehnička pitanja i stručni tim je sva ta pitanja uključivao', rekao je Krstičević.

Na pitanje osjeća li se kao uteg ove Vlade, Krstičević je odogovorio protupitanjem: 'Zbog čega? Ako je uteg što jačam hrvatsku vojsku, što ja i moj tim vrlo odgovorno i temeljito radimo svoj posao? Jesam li trebao odabarati slabiju ponudu? Mi smo na ovom natječaju izabrali najbolju ponudu.'

'Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljeni rat', rekao je Krstičević.

Maras: Krstičević je kao malo dijete

Reakciju premijera uoči nastavka sjednice zatražio je SDP-ov Gordan Maras, ustvrdivšu da je nakon ovog jasno da on više ne može biti ministar. 'to je neprihvatljivo, podsjetio je na malo dijete koje kada mu nešto prigovoriš i nije po njegovom glasno pokazuje da se s tim ne slaže', rekao je Maras.

'Na aktualnom prijepodnevu vidjeli smo jedan show ministra Krstičevića, generala, navodnog gospodina. Ponašanje ministra Krstičevića bilo je ispod svakog nivoa', rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

Franko vidović je, dodao je, opetovano i opravfdano upozorio na sav šlamperaj koji je Vlada imala prilikom nabave aviona. Nabave aviona, koja srećom nije uspjela. Jer da je uspjela, plaćali bi milijune za pitaj kakve avione', rekao je Grbin.