KONTRA O ZDRAVSTVENOM ODGOJU

'Izuzetno opasna odluka Ustavnog suda'

22.05.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Udruga Kontra smatra da je odluka Ustavnog suda o ukidanju Kurikuluma zdravstvenog odgoja protivna međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta kao i praksi Europskog suda za ljudska prava te očekuje od Vlade da 'ispoštuje međunarodne obveze kad to već ne čini Ustavni sud'

'Odluka je protivna međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta kao i praksi Europskog suda za ljudska prava', rekla je koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras dodajući da prema Konvenciji o pravima djeteta, djeca imaju pravo na točnu i znanstveno utemeljenu informaciju.

'Europski sud za ljudska prava je u više slučajeva presudio da stavovi roditelja ne mogu biti osnova za izuzeće djece iz znanstveno utemeljenog spolnog odgoja u školama', istaknula je Juras. 'Smatramo da je ovakva odluka izrazito opasna jer daje poruku da djeca, čiji roditelji to (zdravstveni odgoj) ne žele, mogu biti zakinuta za dio informacija, odnosno obrazovanja, i to onaj dio koji se tiče izravno njihovog života, informacija o ljudskoj seksualnosti, prevenciji spolno prenosivih bolesti, trudnoći i tako dalje.'

'U svakom slučaju, kad već Ustavni sud ne poštuje međunarodno preuzete obveze i presude Europskog suda za ljudska prava, očekujemo da Vlada to učini', naglasila je Juras.

'Ustavni sud išao na ruku klerikalnim udrugama'

Udruga Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku ocijenila je danas odluku Ustavnog suda o ukidanju zdravstvenog odgoja ‘političkom odlukom’ i izrazila iznenađenje brzinom njezina donošenja.

‘Po nama je to politička odluka Ustavnog suda koji je ocijenio, kako je rekao sudac Mato Arlović, da nije poštivano pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece. Odlučuju li roditelji i o drugim sadržajima, biologiji, matematici, fizici?’, rekao je predstavnik ‘Glasa razuma’ Željko Peratović.

Ustvrdio je kako se ‘išlo na ruku klerikalnim udrugama i njihovoj kampanji protiv zdravstvenog odgoja’.
‘Ustavni sud je podlegao pritiscima, ne mislimo da je to odluka oko koje bi trebali odlučivati roditelji, pogotovo ne oni koji su izloženi takvoj kampanji kakvu su provodili Katolička crkva i njezine udruge’, rekao je Peratović.

Kazao je kako je i Ustavni sud, pod njihovim utjecajem, očito zauzeo stav da se radi o svjetonazorskom, ideološkom pitanju, iako je sporni 4. modul zdravstvenog odgoja, kako smatra Peratović, utemeljen na znanstvenim činjenicama.

'Također smo iznenađeni ekspresnošću donošenja odluke o ukidanju zdravstvenog odgoja', rekao je Peratović. Podsjetio je da je udruga Protagora prije par godina dala na ocjenu ustavnosti međudržavne ugovore Hrvatske s Vatikanom, a Ustavni sud do danas nije donio nikakvo rješenje.

'S druge strane predsjednik udruge Vigilare Krešimir Miletić već sinoć je imao informaciju kakva će biti odluka Ustavnog suda', rekao je Peratović.