raketne snage

Kina: Lansirali smo interkontinentalni projektil s lažnom bojevom glavom na Pacifik

25.09.2024 u 09:17

Bionic
Reading

Kina je izjavila da je testirala interkontinentalni balistički projektil (ICBM) u Tihom oceanu. ICBM, koji nosi lažnu bojevu glavu, lansirale su raketne snage Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) u 8.44 (00.55 GMT) u srijedu, a 'pao je u očekivano morsko područje', stoji u priopćenju ministarstva obrane te države

U priopćenju se dodaje i da je lansiranje bilo dio 'rutinskog dogovora u okviru našeg godišnjeg plana obuke' te da nije bilo usmjereno ni na jednu zemlju ili specifičan cilj. Prvo javno probno ispaljivanje projektila vjerojatno će izazvati zabrinutost zbog kineskog gomilanja nuklearnog naoružanja, piše Al Jazeera.

Što su točno lansirali?

U priopćenju nije navedeno koje je oružje testirano, iako je DF-41 jedan od najnovijih kineskih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) te je predstavljen tijekom proslave 70 godina Narodne Republike Kine 2019. godine, a ima domet između 12.000 i 15.000 kilometara.

Državna novinska agencija Xinhua izvijestila je da su relevantne zemlje unaprijed obaviještene o testiranju. Nisu navedeni točna putanja projektila ni precizno mjesto pada.

Lansiranjem su 'učinkovito testirane performanse oružja i opreme, a postignut je očekivani cilj', izvijestila je Xinhua.

Kina ubrzano razvija nuklearni arsenal

PLA Rocket Force, tijelo koje nadzire konvencionalne i nuklearne projektile te zemlje, ima zadatak modernizirati kineske nuklearne snage u uvjetima poboljšane američke proturaketne obrane, boljih nadzornih sposobnosti i jačanja saveza zemalja.

U listopadu prošle godine Washington je izjavio da Kina razvija svoj nuklearni arsenal brže nego što se očekivalo.

Kina je imala više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava u svibnju 2023., a očekuje se da će taj broj premašiti 1000 do 2030. godine, navodi se u izvješću.