zaoštravanje situacije

Kremlj okrivio SAD za napad na Krim: 'Bit će posljedica!'

24.06.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak izravno okrivio Sjedinjene Države za ukrajinski napad na Krim američkim projektilima ATACMS dan prije u kojem je u poginulo najmanje četvero ljudi, uključujući dvoje djece, a 151 osoba je ozlijeđena, i poručio da će biti posljedica

Ruski dužnosnici upozoravaju da rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu do sada, a predsjednik Vladimir Putin opetovano upozorava na rizik od mnogo većeg rata s najvećim svjetskim velesilama.

No izravno okrivljavanje SAD-a za napad na Krim, koji je Rusija anektirala 2014., novi je potez u zaoštravanju situacije.

"Savršeno dobro znamo tko stoji iza ovoga", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, dodajući da je jasno tko je isporučio oružje, naciljao ga i osigurao podatke za njegovo korištenje.

"Ovdje je sve apsolutno jasno. Kao predstavnici medija, trebali biste pitati moje kolege u Europi, i prije svega u Washingtonu, tajnike za medije, zašto njihove vlade ubijaju rusku djecu. Samo im postavite to pitanje."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je američka veleposlanica u Moskvi bila pozvana na razgovor kako bi ju se upozorilo na "mjere odmazde" nakon napada na Krim dan prije.

Ministarstvo je priopćilo da je Lynne Tracy upozorena da su "Sjedinjene Države, koje vode hibridni rat protiv Rusije, postale strana u sukobu" u Ukrajini i da "će uslijediti mjere odmazde".

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je SAD odgovoran za napad na Sevastopolj.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti, Peskov je podsjetio na Putinove riječi od 6. lipnja kada je rekao da će rasporediti konvencionalne projektile tako da će moći gađati SAD i europske saveznike ako oni dopuste da Ukrajina gađa dublje u ruski teritorij s dalekometnim zapadnim oružjem.

"Naravno, upletenost SAD-a u borbe, zbog čega ginu miroljubivi Rusi, može samo imati posljedice", rekao je. "Kakve točno - vrijeme će pokazati."

sve osim nogometa

Učitavanje...