HIPERINFLACIJA PONUDE

Ministar Glavina također brani uvođenje poreza: Ovog ljeta 40% privatnog smještaja bilo je prazno

25.09.2024 u 23:33

Bionic
Reading

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina kaže da se u turizmu suočavamo s hiperinflacijom ponude u odnosu na broj gostiju. Ove godine je, kaže, u srpnju i kolovozu 40% kapaciteta u privatnom smještaju bio prazno.

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, branio je uvođenje poreza na nekretnine. 'Bilo je potrebno napraviti određene izmjene kako bismo zaštitili sve ove ljude koji se danas bave turizmom da se i dalje mogu baviti tim poslom i da mogu zadržati konkurentnost', rekao je.

Naveo je dvije stvari koje su ključne za izračun poreza.

'Broj dana - popunjenost u jednoj godini i prihod po krevetu. Imamo egzaktnu i idealnu analitiku kakvu praktički nema nitko u Europi. Prvi dio koji je vezan za popunjenost, vezan je za sustav eVisitor koji je jasan i precizan, a drugi dio su prihodi po krevetu, koji prijavljuju sami iznajmljivači. Do sada je porezno opterećenje bilo izrazito malo, nepravedno i podoporezovano, nekih 1 do 2 posto. Sad će biti 5 posto. Ovaj model koji smo napravili je apsolutno pravedan za onoga koji ima 10 kreveta i za onoga koji ima 5 kreveta. Zato što je osnovni parametar prihod po krevetu, a ne nešto drugo', kaže Glavina.

Naglasio je kako cjelovitu reformu kad je riječ o turizmu provode u magičnom trokutu.

'Turistička politika, porezna politika i prostorna politika. Sad dolazi zadnji korak u ovoj godini - izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, gdje ćemo napraviti podjelu o kojoj govorimo. To je procedura koju smo pokrenuli. Cjelovita porezna reforma bit će realizirana za manje od šest mjeseci. To dovoljno govori koliko smo spremni i ozbiljni. Nitko neće biti oštećen i omogućit ćemo svima koji sad rade, da rade i dalje, ali da moramo podijeliti kroz poreznu politiku određene korake da motiviramo ljude da rade duže', zaključio je ministar.