silna vatrena moć

Mogu li ukrajinski tenkovi i pješaštvo manevrirati na ratištu? Rješenje postoji, ali je teško i krvavo

01.10.2024 u 06:01

Bionic
Reading

Unatoč tehnološkom napretku, osnovna načela ratovanja ostaju nepromijenjena, kao što je na to upozorio francuski general Philippe Pétain prije više od stoljeća. Pétain je pred Prvi svjetski rat naglasio opasnost prekomjerne vatrene moći, tvrdeći da će vojnici na otvorenom biti nemilosrdno pokošeni artiljerijom i strojnicama. Njegovo upozorenje pokazalo se proročkim, a lekcije iz Prvoga svjetskog rata ponovno su relevantne danas, pogotovo u kontekstu rata u Ukrajini

Pétain je vjerovao da su tadašnji vojni stratezi, inspirirani Napoleonom, zanemarili smrtonosni potencijal modernih oružja. Umjesto da se oslanjaju na munjevite napade i velike manevre, predvidio je da će artiljerija i vatrena moć igrati ključnu ulogu u budućim sukobima. Prvi svjetski rat to je samo potvrdio – ratovanje se pretvorilo u iscrpljujuće rovovsko nadmetanje u kojem su milijuni vojnika živjeli i umirali u blatu, daleko od prvotnih romantičnih ideala ratovanja.

Tenkovi su tada bili novost koja je omogućila izlaz iz rovova, ali stoljeće kasnije, zbog naprednih tehnologija poput dronova, artiljerije i vođenih projektila, ratovanje se ponovno vraća u rovove. Trenutačni rat u Ukrajini savršeno oslikava tu povijesnu paralelu jer obje strane, ukrajinska i ruska, koriste statične rovovske taktike da bi se zaštitile od razornih udara.

Moderno bojište i dominacija vatrene moći

U suvremenom ratovanju, pogotovo u Ukrajini, vatrena moć ponovno igra ključnu ulogu. Napredna artiljerija, precizni projektili i dronovi transformirali su bojišta u smrtonosne zone u kojima je kretanje izuzetno opasno. Iako vatrena moć može očistiti neprijateljske linije, ona ne može osigurati teren. Naime, kako bi se postigla prava pobjeda, potrebno je zauzeti teritorij i okružiti neprijatelja, što zahtijeva manevre – a tu dolazi do problema.

Rat u Ukrajini jasno pokazuje da napredna tehnologija ograničava sposobnost vojski da provode ofenzivne manevre. Čak i najsofisticiranije vojske suočavaju se s izazovom kako probiti utvrđene linije obrane bez ogromnih gubitaka. Svaki pokušaj napredovanja, bilo ukrajinskih, bilo ruskih snaga, nailazi na smrtonosnu kombinaciju dronova, artiljerije, mina i vođenih projektila, piše Business insider.

Taktički kompleks izviđanja i udara

Jedan od glavnih faktora koji otežava manevriranje u suvremenim sukobima ono je što stručnjaci nazivaju taktički kompleks izviđanja i udara (TRSC). Ovaj kompleks predstavlja kombinaciju taktičkog izviđanja, prvenstveno pomoću dronova, te preciznih udara artiljerije i vođenih projektila, sve uz pomoć dronova i zrakoplova.

TRSC omogućuje vojsci da precizno cilja neprijateljske položaje bez potrebe za izravnim kontaktom, ali problem je u tome što napadač mora izaći iz zaklona i izložiti se neprijateljskim udarima, što napadače čini ranjivima. Ukratko, dok branitelj može relativno lako koristiti vatrenu moć da bi spriječio napredovanje, napadač mora riskirati i kretati se na otvorenom, izlažući se neprijateljskoj vatri.

Rješenja za moderni rat

Unatoč trenutačnoj dominaciji vatrene moći, stručnjaci vjeruju da postoji način za povratak manevra na bojište. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) iznio je prijedloge za Ukrajinu i druge vojske koje se suočavaju s tim izazovom. Ključ leži u privremenom ometanju neprijateljskih dronova i artiljerije pomoću tehnologija elektroničkog ratovanja (EW) te stvaranjem sigurnih 'mjehurića' unutar kojih se trupe mogu slobodno kretati.

Ova taktika zahtijeva kombinaciju ometača, protudronskih sustava i protuzračne obrane, što bi omogućilo napadaču da sigurno prođe kroz neprijateljske linije. Također, ISW sugerira da bi se snage trebale osloniti na precizne udare da bi onesposobile ključne neprijateljske sustave na kratko vrijeme, dovoljno dugo da omoguće napredovanje.

Međutim, postoji problem. Elektroničko ratovanje i ometači moraju biti dovoljno sofisticirani da ne ometaju vlastite sustave, pogotovo dronove koji napadaču služe kao ključna komponenta u izviđanju i ciljanju neprijatelja. Ukrajina se, naprimjer, još uvijek suočava s izazovima u usavršavanju takvih sustava jer ne posjeduje napredne ometače koji mogu zaštititi velike dijelove bojišta.

Nedostatak zračne potpore

Drugi ključni problem s kojim se Ukrajina suočava je nedostatak zračne potpore. Iako su joj zapadne zemlje isporučile borbene avione F-16, oni su primorani djelovati daleko od prve crte da bi izbjegli ruske raketne sustave zemlja-zrak. To Ukrajini onemogućuje korištenje zrakoplova za blisku zračnu potporu svojim trupama, što dodatno otežava napredovanje na terenu.

  • +8
Ukrajinski F-16 Izvor: Profimedia / Autor: Ukrainian Presidency/Handout / AFP / Profimedia

Ukrajinske snage zato moraju improvizirati koristeći dronove i rakete ispaljene sa zemlje kao zamjenu za tradicionalne zračne udare. Takvi sustavi mogu poslužiti za neutralizaciju neprijateljskih pojačanja i opskrbnih linija neposredno iza prve crte, čime se neprijatelja izolira i olakšava probijanje njegovih linija.

Povratak manevra?

Iako trenutačna situacija na bojištu izgleda nepovoljna za to, ISW vjeruje da povijest ratovanja pokazuje da će se manevriranje na kraju vratiti na bojišta. Naime vatrena moć može privremeno dominirati, ali dugoročno će vojske morati pronaći načine na koje manevrirati i zauzeti teren, što će se vjerojatno dogoditi pomoću tehnoloških inovacija.

Jedan od mogućih odgovora na ovaj izazov moglo bi biti korištenje pametne taktike da bi se napadač prilagodio neprijateljskim ofenzivama. ISW predlaže da ukrajinske snage iskoriste 'kulminacijsku točku' ruskih napada, odnosno trenutak u kojem neprijateljska ofenziva počne gubiti zamah da bi pokrenule odlučujući protunapad. Ova taktika, koja se koristila i u Drugom svjetskom ratu, mogla bi omogućiti Ukrajini da ponovno uspostavi ofenzivne manevre.