PIROTEHNIKA I ALKOHOL

MUP roditeljima: Budite uzor svojoj djeci

31.12.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) apelirali su na građane, vezano za proslave Nove godine, da pirotehnička sredstava ne poklanjajte djeci, a ni drugim osobama opasne eksplozivne predmete ili oružje od čega bi mogli stradati.

'Budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite', priopćio je MUP te dodaje kako je potrebno djecu poučiti o načinu rukovanja i mogućim posljedicama pirotehničkih sredstava.

'Pirotehnička sredstva i oružje čuvajte na djeci nedostupnim mjestima, a djecu upozorite da ne diraju, ne rastavljaju i ne pomiču nepoznate predmete već da o njihovom pronalasku obavijeste starije osobe ili policiju', ističe policija.

Najčešće ozljede kod neoprezne uporabe pirotehničkih sredstava su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi, upozoravaju iz MUP-a.

Policija zaključuje kako je stoga bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe.

Prošle je godine teže ozlijeđeno devet osoba, od kojih troje djece, jedan maloljetnik i pet punoljetnih osoba.

Policija također upozorava kako se takve nesreće često događaju i prilikom konzumiranje alkohola, kao i prometne nesreće. Zato građane upozoravaju da nakon konzumacije alkoholnih pića ne voze.