EPILOG RASPRAVE U UN-U

New York Times 'oprao' Jeremića

17.04.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić, koji se smatra mogućim budućim liderom Srbije, kao i kandidatom za mjesto glavnog tajnika UN-a, ne krije svoju antipatiju prema Haškom sudu, navodi New York Times osvrćući se na debatu održanu prošlog tjedna

Njujorški dnevnik piše da je Jeremić uzvratio na kritike vezane uz organizaciju javne debate u UN-u o radu međunarodnih kaznenih sudova, odbacujući optužbe da je cilj skupa bio diskreditirati Haški sud, iako ne krije antipatiju prema tom sudu. Blic prenosi pisanje Timesa koji navodi da su debatu bojkotirali SAD, Kanada i Jordan, ocjenjujući je kao jednostranu i organiziranu s ciljem da se okleveta sud koji je osnovao UN. 'Jeremić je na konferenciji za novinare opovrgnuo kritike, tvrdeći da je sada vrijeme da se pokrene pitanje jesu li takvi sudovi pomogli u nacionalnom pomirenju', ističe se u tekstu.

List navodi njegove riječi da je 'nekim ljudima očito bilo neugodno zbog debate', ali da on smatra da 'ne smije biti tabua i zabranjenih tema u Općoj skupštini'. Povodom izvođenja iz dvorane predsjednice udruge Majke Srebrenice Munire Subašić nakon što je htjela pokazati majicu i transparent s natpisima o masakru u tom gradu, Jeremić je objasnio da je ona bila dobrodošla prisustvovati, ali da nije mogla govoriti jer je to bio ekspertni forum, prenio je New York Times. Američki list je naglasio da je skup organiziran nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima u Haagu i da Jeremić ne krije da ne voli taj sud.

'Ja ne bježim od toga da ponovno kritiziram sud. Govorimo o sudu koji je Srbe osudio na tisuću godina zatvora, dok istovremeno nitko nije osuđen za zločine protiv Srba počinjene u Hrvatskoj', zaključio je Times prenoseći Jeremićeve riječi.