MULTIKULTI BUNDESTAG

Nijemci izabrali Hrvata, Senegalca i demokršćansku muslimanku

24.09.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Novi saziv Bundestaga, njemačkog parlamenta, sastoji se od 630 zastupnika i zastupnica, među kojima ima i se opet nalazi i u Koprivnici rođen Josip Juratović (SPD), ali i prva muslimanka u frakciji CDU/CSU Cemile Giousouf, a najmlađi od svih 26-godišnji je Mahmut Özdemir

'Zahvaljujem se svim biračima iz izbornog okruga Heilbronn, kao i svima koji su mi tijekom ove intenzivne kampanje pomagali. Naročito se radujem što sam uspio poboljšati svoj rezultat u izborima za direktni mandat. To pokazuje da se isplati s ljudima biti direktno u kontaktu, a u Berlinu voditi iskrenu politiku. Radujem se što ću Heilbronn predstavljati još četiri godine i raditi u interesu naše regije' - tako se na svojoj službenoj stranici zahvalio Josip Juratović, zastupnik SPD-a inače rođen u Koprivnici, koji se kao tinejdžer odselio u Njemačku te u međuvremenu ostvario i zavidnu političku karijeru. Juratović je zastupnik u Bundestagu od 2005. te mu je ovo treći mandat, ali on je samo jedan od mnogih među 630 zastupnika koji je, kako se to kaže u Njemačkoj, useljeničkog porijekla.

Kada je riječ o zastupnicima koji su 'naše gore list', vrijedi spomenuti i zastupnicu Zelenih Irene Mihalic, koja je rođena u Njemačkoj, ali je ipak povezana s ovim prostorima. No čini se da bi isprva najviše interesa javnosti mogla izazvati 35-godišnja Cemile Giousouf, nova zastupnica CDU-a Angele Merkel, koja je ujedno i prva muslimanka u demokršćanskoj frakciji Bundestaga. Cemile Giosouf rođena je u Njemačkoj kao dijete turskih roditelja koji su došli kao gastarbajteri, ali su svojoj djeci omogućili kvalitetno obrazovanje pa je Giosouf završila politologiju. Odrasla je u Leverkusenu, studirala u Bonnu te se u jednom trenutku priključila Njemačko-turskom forumu, organizaciji pod pokroviteljstvom CDU. Ubrzo je ušla u stranku, za koju kaže da se 'od 2005. značajno promijenila i ulaže veliku energiju u integraciju', a sada je i simbol te promjene kod demokršćana. Giosouf ističe da će se u Bundestagu naročito posvetiti tematici obrazovanja i obitelji, što je zapravo posve u skladu s tradicijom CDU-a.

Najmlađi je pak zastupnik u ovom sazivu Bundestaga 26-godišnji Mahmut Özdemir iz SPD-a, koji je u svom gradu Duisburgu sa 43,2 posto glasova uvjerljivo osvojio direktni mandat. No budući da je očito riječ o ambicioznom mladiću, koji je mladim socijaldemokratima pristupio s tek 14 godina, njemački mediji mu predviđaju veliku političku karijeru. Istih je godina, ali par mjeseci starija Emmi Zeulner, zastupnica konzervativnog CSU-a, koja je naslijedila izborni okrug osramoćenog ministra obrane Karl-Theodora zu Guttemberga i ostvarila značajan uspjeh.

No veća je senzacija i to što ovaj saziv Bundestaga ima i prvog zastupnika koji je porijeklom iz Afrike. Riječ je o 52-godišnjem kemičaru Karambi Diabyju iz SPD-a, koji je rođen u Senegalu, a u Njemačkoj živi od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tamnoput je i zastupnik CDU-a Charles M. Huber, čiji je otac iz Senegala, a majka Njemica.

Sve u svemu, u novom sazivu Bundestaga 34 zastupnika useljeničkog je porijekla, što je 13 više u odnosu na prethodni saziv. Najviše ih je – proporcionalno gledano - u frakciji Die Linke i Zelenih, a najmanje – nimalo iznenađujuće – u CSU-u. Zanimljivo je i napomenuti da Die Linke i Zeleni imaju manje od pola muških zastupnika u svojim parlamentarnim frakcijama, dok ih je u CdU/CSU čak 77 posto. Sveukupno u ovom sazivu Bundestaga ima 66 posto muškaraca i 34 posto žena.

U svakom slučaju, ovaj 18. saziv Bundestaga pokazuje da kancelarka Angela Merkel baš i nije bila u pravu kada je proglasila smrt multikulturalnosti. Čini se da je multikulturalnost itekako živa i zdrava te odlično predstavljena u njemačkom parlamentu.