vremenska prognoza

Popodne stiže promjena vremena: U četiri regije žuti alarm zbog nevremena

01.08.2024 u 06:59

Bionic
Reading

Četvrtak vruć i većinom sunčan, no na zapadu jači razvoj oblaka i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, koji će biti češći u manje topli petak i subotu.

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Ujutro temperatura zraka između 14 i 16 °C, a najviša do 36 °C.

U središnjoj Hrvatskoj dnevne vrijednosti će biti malo niže. Nakon pretežno sunčanog prijepodneva postupno će se razvijati oblaci, uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Ondje će lokalno biti pljuskova, moguće i izraženijih uz grmljavinu.

Na kišu i grmljavinu u popodnevnim i večernjim satima valja računati i u Gorskom kotaru i Istri, no veći dio dana prevladavat će sunčano vrijeme, osobito na sjevernom Jadranu. Vjetar slab, popodne i umjeren jugozapadni.

U Dalmaciji sunčano i vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 32 do 37 °C te je i dalje na snazi upozorenje na toplinu koja može nepovoljno djelovati na ljudsko zdravlje. Sredinom dana će blago osvježenje uz obalu pružati slab do umjeren vjetar s mora.

Jačeg vjetra neće biti ni na sunčanom jugu Hrvatske. More stoga mirno ili malo valovito. Najniža temperatura zraka od 22 do 24 °C, u zaobalju niža, a najviša između 32 i 35 °C.

Objavljeno je žuto upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena za četiri regije - zagrebačku, karlovačku, riječku i gospićku. Za kninsku, riječku, splitsku, dubrovačku, karlovačku i zagrebačku regiju na snazi je i žuti meteoalarm zbog toplinskog vala.

Prolazno nestabilno i svježije

U petak će na kopnu osvježiti, uz prolazno umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Mjestimice će padati kiša, lokalno i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme uz prolazno pojačan vjetar. U drugom dijelu subote smirivanje, pa će nedjelja biti sunčanija i uglavnom suha.

Promjena vremena zahvatit će i Jadran, najprije sjeverni, a u subotu će povremene kiše biti duž većeg dijela obale. Ponegdje su mogući neverini, dok je najmanja vjerojatnost za oborinu na krajnjem jugu. U petak nakratko umjereno jugo, zatim bura koja u nedjelju okreće na sjeverozapadnjak. Jutra i dalje topla i vrlo topla, a dnevna vrućina će malo popustiti, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.