kriva percepcija

Policija se oglasila o snimci s Jaruna: 'Strani radnici nisu napali mladiće!'

21.08.2024 u 21:29

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama proširila se snimka koja prikazuje sukob stranih radnika i skupine mladića, do kojeg je navodno došlo na Jarunu u Zagrebu. Neki, poput Hrvatskih suverenista koji su podijelili snimku na Facebooku, zaključili su kako su strani radnici napali maloljetnike. O cijelom slučaju oglasila se i policija, koja ističe da je došlo do krive percepcije među građanima

'Snimka nam služi kao dokaz i istražujemo kontekst događaja, uključujući i snimku. U svakom slučaju ne radi se o napadu stranih radnika na naše državljane, nego o njihovom pokušaju zadržavaju osoba za koje smatraju da su počinitelji nekih ranijih djela', kazao je pomoćnik načelnika za javni red i sigurnost u Zagrebu Tomislav Krtinić za RTL.

Ipak, kako kaže, ne mogu biti u potpunosti sigurni što se točno dogodilo jer krim-istraživanje još uvijek traje, no na temelju sadašnjih informacija mogu tvrditi da nije bilo napada stranih radnika na naše državljane.

Krtinić ističe kako nije nimalo dobro da se stvara takva kriva percepcija među građanima, a posebno ne to što pojedinci ovakve nejasne situacije koriste kao sredstvo širenja mržnje.

'Pozivamo građane da ne podliježu takvima jer je stanje sigurnosti povoljno. Stranci koji radi u Hrvatskoj, u Zagrebu ih ima 55.000 prijavljenih, nisu nikakva ugroza nego su građani ovog grada i ove policijske uprave', ističe on.

'Ništa ne prepuštamo slučaju. Opserviramo teren, prikupljamo saznanja i provodimo krim istraživanje. Ne želimo da se dogodi bilo kakva eskalacija. Ponavljam, u ovoj situaciji strani radnici nisu išli s namjerom da napadnu nekoga, nego da zadrže do dolaska policije osobe za koje smatraju da su ranije počinila kaznena djela', dodaje.

Sukob stranih radnika i mladića na Jarunu Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook (Hrvatski suverenisti)

Kazao je i da su među razbojništvima, u svega 0,7 posto žrtve strani radnici. Dakle, svaki 150. je strani radnik koji je žrtva razbojništva. 

Građanima je poručio da ne podliježu mržnji.

'Strani radnici su došli u našu zemlju zarađivati za kruh. S njima trebamo biti dobri, kao i oni s nama. Od njih ne prijeti nikakva ugroza. Ne treba podlijegati mržnji pojedinaca. Nažalost, imamo pojedince koji koriste to kao gorivo za mržnju', zaključio je Krtinić.