rastu troškovi i naknade

Poskupljuju tehnički pregledi, odjava vozila, izdavanje pločica...: Evo koliko će sve koštati

07.08.2024 u 09:18

Bionic
Reading

U javnom savjetovanju do 1. rujna razmatraju se izmjene vezane uz visinu naknada koje plaćaju vlasnici vozila u Hrvatskoj

Troškovi i naknade koje vlasnici vozila u Hrvatskoj plaćaju mogli bi porasti za nešto više od 15 posto, piše Poslovni.hr. Ovo se odnosi na predložene izmjene naknada za tehnički pregled i druge usluge koje se obavljaju u stanicama za tehničke preglede vozila, a koje su trenutno u fazi javne rasprave. Prema odluci Ministarstva unutarnjih poslova, to će trajati do 1. rujna.

Ako se predložene izmjene prihvate, naknade za redovni ili izvanredni tehnički pregled mopeda, motocikala ili lakih prikolica povećale bi se s dosadašnjih 12,30 eura na 14,19 eura, što je gotovo dva eura više. Za osobne automobile, priključna vozila ili traktore cijena tehničkog pregleda bi se povećala s 20,25 eura na 23,36 eura, što je više od tri eura, dok bi za autobuse ili teretna vozila iznosila 37,55 eura umjesto dosadašnjih 32,55 eura.

Poskupljuje i EKO-test, odjava vozila, izdavanje pločica...

EKO-test, odnosno ispitivanje ispušnih plinova za vozila s dizelskim motorom, povećao bi se na 15,71 euro, što je više za nešto više od dva eura, dok bi vozila s BEZ-KAT motorom imala povećanje cijene od više od jednog eura (8,12 eura). Za vozila s REG-KAT motorom, troškovi pregleda porasli bi za nešto više od dva eura i iznosili bi 15,25 eura. Također, poslovi vezani uz registraciju i produženje važenja prometne dozvole poskupjeli bi za manje od jednog eura, na više od 7 eura, dok bi se nova cijena za naplatu propisanih obveza po usluzi (2,64 €) povećala za 35 centi.

Ovjera prometne dozvole (7,06 €) koštala bi euro više, dok bi odjava vozila i izdavanje potvrde iz evidencije bila skuplja za 28 centi (2,18 €). Izdavanje registarskih i izvoznih pločica poskupjelo bi za 35 centi (2,64 €), a zamjena ili izdavanje nove prometne dozvole koštalo bi nešto više od jednog eura (7,92 €).

Dodatni pregled plinskih instalacija poskupio bi za nešto više od jednog eura (10,16 €), kao i pregled vozila radi promjene tehničkog stanja (7,59 €). Utiskivanje broja šasije koštalo bi dva eura više (15,25 €), dok bi za izdavanje pokusnih pločica i potvrde (2,64 €) trebalo izdvojiti 35 centi više. Obrasci i registri tehničkog pregleda (1,43 €) naplaćivali bi se 19 centi više.

Opravdan potez?

“Te naknade nisu mijenjane deset godina, pa smatram da je ovaj potez sasvim opravdan. Tih petnaestak posto poskupljenja, kada je riječ o općoj sigurnosti i sigurnosti u prometu na cestama, ne bi trebalo predstavljati problem vlasnicima vozila. Nekoliko eura nije značajan trošak, a pridonosi sigurnosti u prometu na cestama i stabilnosti sustava tehničkog pregleda”, izjavio je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske za Poslovni.hr.