CIA JE SVE ZNALA

Pozadina propalog pohoda na Moskvu: Je li Prigožin blefirao? 'On je gotov, Putin mu neće oprostiti'

24.06.2023 u 22:03

Bionic
Reading

Dužnosnici američkih obavještajnih službi vjeruju da je šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin već neko vrijeme planirao veliki izazov ruskom vojnom vodstvu, rekli su za CNN tri osobe upućene u problematiku. Međutim, nije im jasno koji bi bio krajnji cilj takve akcije

O tome su početkom ovog tjedna američki obavještajci izvijestili čelnike Kongresa poznate kao 'Banda osmorice'. Informirali su ih o pokretima Wagnera i gomilanju opreme u blizini ukrajinsko-ruske granice.

Američki i zapadni obavještajni dužnosnici vidjeli su znakove da se Prigožin pripremao za takav potez, uključujući gomilanje oružja i streljiva, rekli su CNN-u jedan zapadni obavještajni dužnosnik i još jedna osoba upoznata s obavještajnim podacima.

Dužnosnik je rekao kako vjeruju da su Prigožinove tvrdnje o nedostatku streljiva za operacije u Ukrajini bile namjerna prijevara, kako bi se pomoglo postaviti temelje za potencijalni vojni izazov ruskim čelnicima.

Izvor upoznat s obavještajnim podacima rekao je da se "sve dogodilo vrlo brzo", te je bilo teško razlučiti koliko je Prigožin bio ozbiljan u prijetnji ruskoj vojsci i kamo će odvesti svoje trupe.

CNN je već ranije izvijestio da su američki dužnosnici bili zatečeni brzinom kojom se situacija odvijala u petak navečer i eskalirala u subotu, zbog čega su visoki dužnosnici otkazali planirana međunarodna putovanja i sazvali hitne sastanke u vladi.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

BBC-jev novinar Frank Gardner situaciju opisuje kao 'jedan-nula za Putina'.

'Prigožin je očekivao da će ljudi ustati i pridružiti mu se, ali to se nije dogodilo. Putin mu sigurno neće oprostiti. Njegova vojna i politička karijera je završena', smatra Gardner.

Novinarka Sky Newsa Deborah Haynes, pak, u analizi nakon što je objavljeno da je Prigožin odustao od pohoda na Moskvu, kaže kako je to 'još jedan bizarni preokret u bizarnoj priči oko Putina'.

Specijalci na ulicama Moskve Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

'Prigožin je prkosio svom predsjedniku i bivšem mentoru kao i ruskim čelnicima, optužujući ih da su ubili njegove ljude, da su prekinuli ruske ratne napore u Ukrajini i umjesto toga okrenuli svoju pozornost na ruske snage. Postoje kaznene prijave protiv ovog čovjeka, čovjeka koji je bio vrlo blizak predsjedniku i bio je ključni igrač u ruskim ratnim naporima', analizira Haynes i zaključuje:

'Svi su pažljivo promatrali što se događa. Sve zapadne zemlje. Svi kažu da vjeruju da je ovo bila najveća prijetnja vladavini Vladimira Putina. Pa ipak, sada u ovom trenutku, čini se da je netko Prigožina uvjerio da se povuče. No, ovo nije kraj krize'.