NOVI POZIV NA ZAJEDNIŠTVO

Predsjednica: Moramo pokazati humano lice, ali...

18.09.2015 u 15:20

Bionic
Reading

Uoči sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, na Pantovčaku je zasijedalo Vijeće za domovinsku sigurnost koje je oformila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Zaključke nakon rasprave na temu izbjeglica predsjednica nije htjela iznositi, već je rekla da će ih iznijeti na sjednici VNS-a

Vijeće za domovinsku sigurnost, poručila je ipak Grabar Kitarović, složno je u tome da su od ključne važnosti kontrola i nadzor državne granice. Kazala je kako ulazak ljudi u Hrvatsku treba biti strogo kontroliran i pod nadzorom, da se mora znati tko ulazi i s kojom namjerom, gdje će biti smješteni i gdje će oni u konačnici ići.

Za sve to je, dodaje, potrebno usklađeno djelovanje tijela državne vlasti, lokalne samouprave, MUP-a, MORH-a i drugih sigurnosnih agencija. Predsjednica smatra da je ova kriza pokazala potrebu za stvaranjem jednog integriranog sustava koji će voditi računa o asimetričnim prijetnjama sigurnosti i 'činjenici da moramo djelovati zajedno kako bismo rješavali i kontrolirali krize'.

'Bitno je da ovo ne izmakne u potpunosti kontroli. Ono što smo vidjeli u proteklih 48 sati, nije dobro. Očito je da planovi nisu bili dobro pripremljeni i da stanje nije bilo dobro procijenjeno. Ono što je sada najbitnije jest donijeti dobre konkretne procjene i krenuti u daljnje djelovanje. Jedan od tih djelovanja jest i međunarodna suradnja, razgovarati sa susjednim državama kada je riječ o njihovoj graničnoj politici jer Hrvatska nije dio Schengena, ali imamo obvezu primjenjivati elemente tog sustava. Pitanje je i koliko u EU on u ovom trenutku funkcionira. Trebat će neprestano donositi procjene da se poštuju međunarodne obveze, ali i da se zaštiti naša nacionalna sigurnost', kazala je Grabar Kitarović.

Hrvatska mora razgovarati i s drugim međunarodnim organizacijama, ali i zatražiti pomoć EU na osiguranju vanjskih granica te koordinirano i snažnije djelovati.

'Naša vanjska politika i diplomacija trebaju biti puno asertivniji, puno snažnije zastupati naše interese u Bruxellesu i jasno se dogovoriti što će biti s migrantima. Svima mora biti jasno da Hrvatska može udomiti samo jedan mali broj ljudi, a o ostalima se moramo pobrinuti zajedno. Treba pokazati solidarnost, humanost, ali i odlučnost da se kriza ne rješava trenutno, nego i dugoročno', kazala je Grabar Kitarović.

Osvrnula se predsjednica i na samo sazivanje njenog Vijeća za domovinsku sigurnost, za koje kaže da je savjetodavno tijelo, a ne paralelno tijelo koje donosi odluke u državi.

'Nama namjera nije bila kritizirati ničiji rad, pogotovo ne rad Vlade, već u konstruktivnoj atmosferi raspraviti o problemu s kojim se Hrvatska suočava od lokalne, individualne razine do globalne razine u sklopu EU i NATO-a', rekla je Grabar Kitarović.

U VDS-u, kaže, svi su složni da je ovo trenutak u kojem treba pokazati zajedništvo.

'Treba postići nacionalni sklad i razumijevanje. Moramo pokazati individualnu snagu kao država kako bismo pokazali to humano lice, jer mi jesmo humani, ali isto tako prije svega zaštitili nacionalnu sigurnost, sigurnost građana, stabilnost Hrvatske. To je naš prvi interes', zaključila je Grabar Kitarović.