zapovjednik upozorio

'Rusija ima opasan plan': Naoružanje koje imaju rasporedit će na granicama NATO-a'

24.10.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Rusija je pretrpjela značajne gubitke u Ukrajini, ali njezina vojska još uvijek ima na raspolaganju opasne borbene snage na koje je sukob jedva utjecao, upozorio je ovaj tjedan vrhovni američki general u Europi

'Rusku vojsku koju vidimo da djeluje u Ukrajini i udarce koje prima treba promatrati u kontekstu cijele njihove vojne strukture', rekao je general Christopher Cavoli, zapovjednik američkog Europskog zapovjedništva, u intervjuu za Atlantic Council.

Cavoli, koji je također vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, rekao je da Rusija još uvijek ima snage koje su 'jedva dotaknute' ratom u Ukrajini, uključujući avijaciju dugog dometa, strateške raketne snage, obrambene jedinice i podmorska sredstva, prenosi Business Insider. Istaknuo je da većina moskovskih taktičkih zračnih snaga još nije angažirana u sukobu.

'Dakle, iako je bilo značajnih gubitaka u kopnenoj domeni, u ostatku ruske vojne strukture ostaje ogromna količina sposobnosti – i konvencionalnih i nuklearnih – i stoga je to potrebno imati na umu', rekao je Cavoli tijekom videointervjua s think tankom Atlantic Council.

Široka lepeza vojnog kapitala

Tijekom rata Rusija se trudila pokazati svoje vojne sposobnosti izvan Ukrajine, poput izvođenja podmorničkih vježbi u Baltičkom moru i povećane podmorske aktivnosti u Atlantiku, leteći vojnim zrakoplovima s Kinom blizu Aljaske, provodeći vježbe nuklearne spremnosti i testirajući nove balističke rakete dugog dometa.

Međutim vojne demonstracije Moskve u inozemstvu u pozadini su njezinih neuspjeha u Ukrajini; ono što je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao kao brzu i odlučnu pobjedu postalo je krvav sukob koji se približava svojoj trećoj godini.

Zapadne obavještajne službe procjenjuju da je Rusija pretrpjela više od 600.000 žrtava od početka rata u Ukrajini te da u prosjeku ima više od 1200 gubitaka svaki dan - što je trend koji će se vjerojatno nastaviti. U međuvremenu, smatra se da je Moskva izgubila golemu količinu vojne opreme, uključujući tisuće tenkova i oklopnih vozila.

Moskva nadoknađuje gubitke i ima opasan plan

Cavoli je tijekom intervjua za Atlantic Council objasnio da je, iako su ruske kopnene snage pretrpjele ozbiljne gubitke u borbama u Ukrajini, Moskva poduzela značajne korake kako bi ih obnovila.

'Kopnena snaga u Ukrajini danas je značajno veća od kopnene snage koja je bila tamo na početku rata', rekao je Cavoli, dodajući: 'Dakle ruska vojska zapravo je porasla tijekom ovog razdoblja.'

'Postoje neki problemi s kvalitetom, neka oprema možda nije najnovija, ali to je opet lokalizirano za kopnene snage', istaknuo je.

'Rusija ima plan rekonstruirati te kopnene snage i ponovno ih rasporediti na granicama NATO-a. To je plan koji su javno objavili, o kojem su razgovarali, i to je nešto što moramo vrlo ozbiljno shvatiti', zaključio je.

Cavolijeve izjave ovog tjedna signaliziraju njegova posljednja upozorenja o kontinuiranoj ruskoj prijetnji. Američki general, kao i drugi visoki američki dužnosnici, u više navrata je proteklih nekoliko mjeseci naglašavao da je Moskva i dalje opasna te da nadoknađuje svoje ratne gubitke.