brutalna formacija

SAD Izraelu šalje moćni THAAD: Zašto svi žele ovaj protuzračni sustav

16.10.2024 u 20:28

Bionic
Reading

SAD će razmjestiti svoj moćni THAAD u Izrael, uz otprilike 100 vojnika koji će upravljati njime, kako bi ojačali izraelski sustav protuzračne obrane usred straha od šireg sukoba na Bliskom istoku

Pentagon je u nedjelju najavio raspoređivanje THAAD-a nakon razgovora predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Dvojica čelnika raspravljala su o izraelskoj odmazdi za iranski napad 1. listopada, kada je na Izrael ispaljeno gotovo 200 projektila, piše Independent.

Iako Izrael ima jedan od najnaprednijih sustava protuzračne obrane na svijetu, njegovi proturaketni sustavi nisu uspjeli spriječiti napade Hezbolaha, skupine koju podržava Iran, a njihove bespilotne letjelice su od prošlog listopada na sjeveru zemlje ubile desetke ljudi.

Izraelska i iranska vojska Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Jedan od najsmrtonosnijih napada

U zračnoj akciji Hezbolaha na bazu izraelske vojske u nedjelju ubijena su najmanje četiri vojnika, a deseci su ranjeni u jednom od najsmrtonosnijih napada u proteklih godinu dana, što naglašava potrebu za jačom zaštitom.

Predsjednik Biden izjavio je da SAD šalje THAAD kako bi 'branio Izrael' od daljnjih zračnih napada, ne otkrivajući kada će sustav biti premješten. Američki dužnosnici naveli su da će biti potrebno nekoliko dana da bude prebačen iz kontinentalnog dijela SAD-a u Izrael s američkim vojnicima.

Izraelska vojska priznala je da njezina skupa višeslojna protuzračna obrana, uključujući proslavljenu Željeznu kupolu, može biti nadvladana ako se ispali velik broj projektila istovremeno.

THAAD je ključni dio slojevitih sustava protuzračne obrane američke vojske, za čije je djelovanje obično potrebno oko 100 vojnika. Sustavom bi upravljale američke trupe, što predstavlja odstupanje od uobičajene izraelske vojne politike, izvijestio je Bloomberg.

Presreće projektile na velikim visinama

Sustav, koji proizvodi najveći američki proizvođač oružja Lockheed Martin, dizajniran je za presretanje projektila kratkog, srednjeg i dugog dometa na velikim visinama.

Baterija THAAD sastoji se od šest lansera montiranih na kamionima, a svaki lanser ima osam projektila presretača, uz snažan radar. Ponovno punjenje svakog lansera traje oko 30 minuta.

Sustav je sposoban komunicirati s nizom drugih američkih sustava proturaketne obrane, uključujući Aegis i Patriot.

Američka vojska trenutno ima sedam baterija THAAD-a, raspoređenih u zonama sukoba u sklopu obrambene strategije, navodi se u izvješću Kongresne istraživačke službe.

'Sredstvo odvraćanja'

THAAD bi predstavljao dodatno 'sredstvo odvraćanja' protiv napada i ne bi djelovao samostalno u obrani Izraela, izjavio je Cedric Leighton, bivši pukovnik američkih zračnih snaga i vojni analitičar CNN-a.

'Kada se sustav postavi, zapravo će dodati sloj postojećem izraelskom sustavu protuzračne i raketne obrane', istaknuo je.

Pentagon je izjavio da je THAAD bio raspoređen u južnom Izraelu tijekom vježbi 2019. godine, što je bio prvi i jedini put da je bio stacioniran tamo. 'Svi žele snage protuzračne obrane američke vojske', izjavio je načelnik stožera, general Randy George, na godišnjoj konferenciji Udruge američke vojske u ponedjeljak. 'To je naša najviše raspoređivana formacija', rekao je.

Izrael je eskalirao svoju kampanju protiv Hezbolaha nizom teških zračnih napada diljem Libanona, uz kopnenu invaziju na granici, nakon godinu dana razmjene vatre. Država je trenutno u ratu s Hamasom u Gazi i Hamasovim saveznikom Hezbolahom u Libanonu.

THAAD će zategnuti napetosti

Američki vojni čelnici izjavili su u ponedjeljak da će raspoređivanje THAAD-a opteretiti već ionako preopterećene snage protuzračne obrane i potencijalno usporiti modernizaciju sustava proturaketne obrane.

'Najviše su opterećene snage protuzračne obrane i topništva. One imaju najveći operativni tempo od svih dijelova vojske', izjavila je tajnica američke vojske Christine Wormuth, koristeći termin koji označava brzinu i učestalost operacija.

'Stalno pokušavamo biti disciplinirani koliko god možemo i dati ministru obrane Lloydu Austinu informacije koje su mu potrebne za točnu procjenu opterećenja snaga pri razmatranju budućih operativnih raspoređivanja', izjavila je Wormuth za Associated Press.

Raspoređivanje THAAD-a pridonosi rastućim napetostima unutar američkog ministarstva obrane, s obzirom na pitanje koje si oružje Washington može priuštiti poslati Ukrajini, Izraelu ili drugdje te rizike za američku vojnu spremnost i sposobnost zaštite nacije.