strateško partnerstvo

Scholz zbog 'kritičnih sirovina' putuje u Srbiju, tamo ključa nezadovoljstvo

17.07.2024 u 17:24

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz doputovat će u petak u Beograd i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o "kritičnim sirovinama", objavljeno je u srijedu iz Scholzova ureda, dok se u Srbiji odvijaju sve oštriji prijepori ekoloških aktivista i oporbe protiv vlasti koja forsira rudarenje litija

Srbijanski dužnosnici odbili su ranije danas potvrditi dolazak njemačkog kancelara, dok oporba i ekološki pokreti njegov posjet dovode u izravnu vezu s kampanjom koju vodi državni vrh Srbije da se obnovi ranije navodno stopiran projekt rudarske multinacionalne korporacije Rio Tinto.

Scholz će u Beogradu sudjelovati na samitu o strateškim sirovinama s potpredsjednikom Europske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem, tijekom kojeg će Srbija potpisati memorandum o razumijevanju s Europskom unijom o strateškom partnerstvu u vezi s održivim sirovinama, lancima opskrbe baterijama i električnim automobilima, priopćila je ranije njemačka vlada.

Glasnogovornik vlade u Berlinu rekao je da je "pozadina projekt održivog rudarenja litija u Srbiji".

Afera vezana uz rudarenje litija, koje u zapadnoj Srbiji, na plodnom poljoprivrednom području Jadra, planira Rio Tinto traje već dulje od dvije godine, a srbijanska vlada je u siječnju 2022., suočena s masovnim prosvjedima koji su na ulice izveli desetke tisuća ljudi, ukinula dozvolu toj multinacionalnoj kompaniji.

Cijeli slučaj dodatno je dobio je na ubrzanju nakon prošlotjedne odluke Ustavnog suda kojom je oborena vladina odluka iz 2022. o ukidanju dozvole, te je ekspresno donesena nova uredba kojom vlada "vraća u život" projekt Rio Tinta o rudarenju tog rijetkog minerala.

Ukoliko se ostvari, projekt Jadar, vrijedan 2,4 milijarde dolara u zapadnoj Srbiji mogao bi pokriti 90 posto trenutnih potreba Europe za litijem, čime bi kompanija Rio Tinto postala vodeći proizvođač litija, navodi Ruters.

Uoči već izvjesnog Scholzova dolaska u Beograd pokret Kreni-promijeni, kao jedan od inicijatora ranijih prosvjeda, uputio je u srijedu otvoreno pismo upozorenja čelnicima EU-a, na čelu s predsjednicom EK-a Ursulom von der Layen, da rudnik litija koji planira Rio Tinto nije u skladu s europskim vrijednostima demokracije i vladavine prava.

Inzistira se također i od EK traži da "poštuje prava građana" Srbije i da "ne podržava projekte koji ignoriraju volju lokalnog stanovništva i ugrožavaju životnu sredinu".

Pokret poručuje dužnosnicima u Bruxellesu da će građani Srbije "nastaviti prosvjede i akcije građanske neposlušnosti ako se nastavi s kršenjem pravnog poretka".