NAKON MJESEC DANA

Snowden može napustiti moskovski aerodrom

24.07.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Odbjegli američki obavještajac Edward Snowden nakon mjesec dana boravka u tranzitnoj zoni zračne luke Šeremetjevo dobio je dopuštenje ruskih vlasti za izlazak, javlja BBC

Ruska služba za imigraciju će mu uskoro uručiti dokument s kojim će moći izaći iz pravnog limba u kojem se zatekao nakon što mu je SAD poništio putne isprave. A dobit će i novu i čistu odjeću. Snowdena traže američke vlasti jer je razotkrio detalje o programu nadzora građana putem interneta, kodnog imena Prism, za što su se koristili serverima američkih web divova poput Googlea, Yahooa i drugih. Navodno je dok je radio za agenciju NSA imao ovlasti nadzirati koga je htio, samo je trebao imati točnu e-mail adresu osobe.

Drugog izlaza nego da zatraži privremeni azil u Rusiji u ovom trenutku Snowden nije imao jer se nikako nije mogao domoći južnoameričkih država koje su mu ponudile azil, posebno nakon što je avion bolivijskog predsjednika Eva Moralesa prisilno spušten u Beču pri povratku u La Paz iz Moskve jer se sumnjalo da je Snowden u njemu. Pretpostavlja se da mu je i dalje cilj Južna Amerika.

Ruski visoki dužnosnici su se u nizu izjava osvrtali na Snowdenov status, pa i sam predsjednik Vladimir Putin, a sukus priče je da će mu dati azil, ali pod uvjetom da prestane nanositi štetu SAD-u jer su odnosi dviju zemalja važniji od jednog špijuna. Dakle Snowden će za nekoliko sati moći napustiti tranzitnu zonu moskovskog aerodroma, kazao je izvor blizak događajima ruskoj agenciji Interfax.