vremenska prognoza

Srijeda sunčana i vruća, već u četvrtak dolazi promjena vremena

31.07.2024 u 07:02

Bionic
Reading

Srijeda sunčana i poslijepodne većinom vruća, ali ujutro svježa, osobito u unutrašnjosti.

Srijeda će na istoku zemlje obilovati sunčanim vremenom. Izostanak vjetra pogodovat će jačem noćnom hlađenju pa će i jutro ponovno biti svježe, od 12 do 15 °C. Danju osim vrućine treba računati i na sparinu.

Nakon svježih jutarnjih od 12 do 15 °C, ponegdje i kratkotrajne magle, u središnjoj Hrvatskoj također sunčan te vruć dan uz vrijednosti najviše temperature od 31 do 33 °C.

Vruće i na sjevernom Jadranu, ali i po ličkim kotlinama. Uz sunčano vrijeme temperatura će porasti na 30 do 34 °C. Vrućinu će duž obale ublažiti umjeren vjetar s mora, u gorju sjeveroistočnjak. Ujutro na obali od 19 do 25 °C te slaba do umjerena bura, lokalno pod Velebitom i jaka, u gorju ujutro temperatura samo malo iznad 10 °C.

Zbog visoke dnevne temperature, na obali i one noćne, u sunčanoj Dalmaciji će i dalje postojati umjerena opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje. Umjerena do jaka bura poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske u noći i ujutro još poneki olujni udar bure, a popodne slabiji sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, pa će se malo do umjereno valovito more postupno smirivati. Bit će sunčano te će temperatura porasti na 31 do 36 °C.

  • +11
Vrućina i turisti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Ponovno nestabilno

U prvim danima kolovoza na kopnu ponovno nestabilno vrijeme. Tijekom vrućeg i sparnog četvrtka pljuskovi s grmljavinom izgledni su u zapadnim predjelima, zatim i drugdje u unutrašnjosti. Dnevna temperatura će se sniziti zbog pritjecanja hladnijeg zraka. A ispred njega u toploj zračnoj masi mogu nastati i grmljavinska nevremena.

U subotu i na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom, moguće čak i nevrijeme. Već u petak bi se mogli pojaviti na sjevernom dijelu, a krajnji jug mogli bi i zaobići. Četvrtak sunčan, a lokalni pljusak samo u unutrašnjosti Istre. Pred nevrijeme će u petak zapuhati umjereno jugo, u subotu lokalno bura i sjeverozapadni vjetar, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.