VREMENSKA PROGNOZA

Stižu olujna nevremena: Gotovo cijela Hrvatska pod žutim i narančastim alarmom

02.08.2024 u 05:53

Bionic
Reading

U petak i subotu nestabilno, uz povremenu mjestimičnu kišu, grmljavinu, pa i olujno nevrijeme, najprije u većini unutrašnjosti i sjevernog Jadrana, zatim i južnije.

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačnije nego u četvrtak, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, vjerojatno češćim u prvom dijelu dana. Lokalno je moguće i olujno nevrijeme. Temperatura ujutro od 18 do 20 °C, a popodne 30, 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro također toplije, a danju manje vruće nego u četvrtak. I nestabilno, uz promjenjivu naoblaku te mjestimičnu kišu, grmljavinu pa i nevrijeme vjerojatnije u noći i ujutro te ponovno navečer.

Upozorenja zbog mogućih lokalno jačih grmljavinskih nevremena s prolazno jakim i olujnim vjetrom postoje i u promjenjivo oblačnoj Gorskoj Hrvatskoj, te osobito noćas i ujutro na sjevernom Jadranu, gdje još uz dosta sunčanih sati traje i toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

Noćna i jutarnja toplina bit će još izraženija na srednjem Jadranu, a dnevna vrućina i u također pretežno sunčanoj unutrašnjosti Dalmacije. No, na šibenskom i posebice zadarskom području ne smije se zanemariti ni mogućnost pljuskova s grmljavinom te prolazno jakog i olujnog vjetra - i to već sljedeće noći te još vjerojatnije navečer i u noći na subotu.

Na jugu Hrvatske sunčano, uz prevladavajuće slabo do umjereno jugo te uz more uglavnom mirno ili malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 20 do 24 °C, a najviša poslijepodnevna oko 34 °C.

Zbog nevremena, odnosno pljuskova s grmljavinom po žutim meteoalarmom su osječka, zagrebačka, karlovačka, gospićka i splitska regija. Zbog nevremena riječka je regija u narančastome. Dubrovačka regija je u žutom zbog visokih temperatura, a splitska u narančastom.

Subota još promjenjivija i manje topla pa sunčanije te opet sve češće vruće

U subotu na kopnu manje toplo te i dalje nestabilno, uz promjenjivu naoblaku i povremenu kišu, ponegdje i obilnije pljuskove praćene grmljavinom, pa i olujno nevrijeme.

Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Od nedjelje uglavnom suho, sunčanije i ponovno sve češće vruće, ali ne i sasvim stabilno. Na Jadranu će prevladavati sunčano, osobito od nedjelje, uz i dalje tople noći i vruće dane, te uz uglavnom umjerenu buru pa maestral. No, u oblačniju subotu bit će lokalnih pljuskova s grmljavinom, uz mogućnost olujnih nevremena, prognozira Zoran Vakula za HRT.