'MI JESMO KREATIVNI...'

Bačić otkrio kako misli suzbiti muljaže oko priuštivog stanovanja

20.10.2024 u 22:28

Bionic
Reading

Program priuštivog stanovanja, čiji dio je vlada predstavila prošlog tjedna, već izaziva brojne rasprave u javnosti. I dok su se oni skloni traženju rupa u svakom propisu već dosjetili mogućih izazova, potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić uvjerava da će obuzdati kreativnost Hrvata

Upitan zašto misli da će u Hrvatskoj uspjeti mjera koja nije pronašla plodno tlo u Sloveniji, Bačić kaže kako planiraju iskoristiti iskustvo iz obnove područja pogođenih potresom.

'Imam enormno iskustvo sada već s pozicije obnove Sisačko moslavačke županije gdje smo u godinu dana omogućili gradnju, pa recimo, 1000 stanova u višestambenim zgradama. I na tom iskustvu sada ćemo ići u izmjene zakona kako bismo ubrzali i izvan prostora koji je bio zahvaćen samim potresom. Prema tome, to je namjera, a s obzirom da će to ipak trajat, predložili smo i program priuštivog najma gdje uspostavljamo javno privatno partnerstvo. Mi smo si zadali jedan vrlo optimistični broj od 9000 stanova koji bi u iduće tri, četiri godine mogli angažirati. Ono što je važno, mi kroz javno privatno partnerstvo jamčimo vlasniku stana, najmodavcu, da će mu najam biti siguran, da će mu se stan vratiti u ispravnom stanju, da on neće morati brinuti je li njemu najmoprimac platio mjesečnu najamninu. Dakle, on neće o tome brinuti', rekao je Bačić u emisiji RTL Danas.

  • +5
Zagreb: Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Tvrdi da ne postoji način da u ovaj program uđu stanovi koji su korišteni u posljednje dvije godine. 'Mi znamo da je prazan jer nije potrošio ni kilovata električne energije. Imamo i podatke Čistoće, imamo podatke od Vodovoda. Dakle, nije problem utvrditi je li stan posljednje dvije godine korišten ili nije. Nećemo dozvoliti da nas se izigra tako da netko tko je do sada bio u crnom najmu odjednom preda taj stan državi', kaže.

Upitan boji li se prevara, poput mogućeg slučaja da roditelji iznajme djetetu svoj stan i onda preko APN -a dobiju subvenciju, Bačić kaže da razvijaju program u kojemu ćemo nastojati eliminirati sve moguće malverzacije.

'Mi jesmo kreativni. Toga sam svjestan da može doći do prijevara. Sama činjenica da stan nije korišten i to dvije godine, a to nije mali period vas praktično određuje da doista idu na tržište stanova koji su prazni', rekao je potpredsjednik vlade.