RATNI ZLOČINI

Tomašica - najveća masovna grobnica u BiH

16.11.2013 u 17:00

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini otkrivena je masovna grobnica Tomašica, vjerojatno među najvećima u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Jama je locirana u blizini Prijedora, a sumnja se da u njoj ima 400 tijela, od čega je oko 250 kompletnih

Kako javljaju mediji u Bosni i Hercegovini, dvorana Šejkovača u blizini Sanskog Mosta 'u ovom trenutku je zasigurno najtužnije mjesto u Europi'. Tu se, naime, ovih dana dopremaju posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora – zasad nesumnjivo najvećoj masovnoj grobnici pronađenoj u Bosni i Hercegovini - gdje je do sada otkriveno više od 430 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, od čega je 275 kompletnih tijela. Pretpostavlja se da su žrtve pogubljene u drugoj polovici 1992. godine.

Slike užasa iz Tomašice ovih dana su obišle svijet i iznova ga zapanjile razmjerima zločina koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini tijekom rata u toj zemlji od 1992. do 1995. godine. Osim tijela žrtava, često su iz zemlje predstavnici Instituta za nestale osobe vadili i njihove privatne stvari poput satova, obuće, odjeće, upaljača, kutija za naočale te osobnih dokumenata, što donekle olakšava mučni posao identifickacije posmrtnih ostataka.


Prostor u kojem se vrši ekshumacija prostire se na više od 3000 četvornih metara, a istražitelji ga još šire. Svakodnevno bude pronađeno desetak novih posmrtnih ostataka te se očekuje i pronalazak mještana Zecova, prijedorskog sela u kojemu su snage Vojske Republike Srpske ubile 17 djece i 15 žena.

Prilog bh. TV1 o masovnoj grobnici Tomašica