manjak u blagajni

Ukrajinski parlament izglasao ratno povećanje poreza

10.10.2024 u 17:29

Bionic
Reading

Ukrajinski parlament je u četvrtak usvojio prvo ratno povećanje poreza kako bi zemlja podebljala svoje financije s obzirom na rat koji traje već dvije i pol godine i ne nazire mu se kraj

Jaruslav Željeznjak iz stranke Holos je rekao da je 247 od 450 zastupnika u Vrhovnoj Radi glasalo za povećanje poreza.

Ukrajinska vlada je u srpnju prvi put od početka rata predložila povećanje poreza kako bi prikupila milijarde dolara za oružje i plaće vojnika.

Ministarstvo financija je priopćilo da će novo oporezivanje ove godine osnažiti proračun s 23,2 milijarde hrivnji, i donijeti 141,1 milijardu sljedeće godine.

Za Ukrajinu strana financijska pomoć i dalje ostaje ključna za proračun zemlje.

Ministarstvo ističe da se sva nevojna potrošnja isključivo financira od strane ukrajinskih međunarodnih partnera te da se ta sredstva ne smiju koristiti za vojne potrebe.

Od početka ruske invazije Ukrajina je od Zapada primila gotovo 100 milijardi dolara vrijednu gospodarsku pomoć za plaće u javnom sektoru, mirovine i ostalu društvenu potrošnju.

Kijevu je potrebno dodatnih 12 milijardi dolara do kraja 2024. za obranu.

Očekuje se da će deficit proračuna za sljedeću godinu iznositi 38 milijardi dolara.

Prema novom zakonu, ratni porez za pojedince se povećava na pet posto s trenutnih 1,5, rastu porezi za individualne poduzetnike i mala poduzeća, a uvodi se 50 posto poreza na dobit banaka i 25 posto poreza na dobit financijskih tvrtki.

Novi porezne sustav će se primjenjivati retroaktivno, od početka listopada.

Uz nove poreze vlada je povećala zaduženje na domaćem tržištu i restrukturirala strani dug, čime bi u iduće tri godine trebala uštedjeti 11,4 milijarde dolara.