rizik je velik

Urušio se most u Dresdenu: Segmenti dugi sto metara popadali u rijeku

11.09.2024 u 09:51

Bionic
Reading

Stanovnike Dresdena u tri sata ujutro probudio je glasan udar. Veći dio Carola mosta naglo je pao u rijeku Labu. Srušeni su segmenti mosta dugi oko stotinu metara, a postoji rizik da se i drugi dijelovi uruše

Stanovnike Dresdena u tri sata ujutro probudio je glasan udar. Veći dio Carola mosta naglo je pao u rijeku Labu. Srušeni su segmenti mosta dugi oko stotinu metara, a postoji rizik da se i drugi dijelovi uruše, izvještava Bild.

Čuo sam snažnu eksploziju, to me probudilo. Nisam mogao ništa razaznati u tami, a potom su se oglasile sirene - rekao je Hendrik Pach za Bild. Uzrok urušavanja još uvijek nije poznat, a vatrogasci upozoravaju građane da izbjegavaju to područje.

Iako nema ozlijeđenih, urušavanje je prouzročilo oštećenje dva velika cjevovoda koja opskrbljuju grad centralnim grijanjem, što trenutno pogađa čitav Dresden.

Carola most, jedan od četiri mosta na Labi, povezuje stari i novi dio grada. Nakon što je u potpunosti uništen tokom Drugog svjetskog rata, ponovno je sagrađen kao četverotračna prometnica tokom DDR ere.

Prema Bildu, urušio se dio mosta koji povezuje staru konstrukciju s dijelovima iz DDR-a.