Vintage pita

Vintage pita

02.11.2012 u 11:54

Bionic
Reading

... s grožđem, skutom, varenikom i pinjolima. Teaser za priču koju ćete sa suzama, od sreće, u očima čitati na Sjedi&Jedi u ponedjeljak. Za sada samo recept za produženi vikend i guštanje u istom

Nabrijavam vas na reportažu o Istri, vikendu provedenom u Dvorima od Škrapi na radionici tradicionalne istarske kuhinje koju je maestralno odvodio Goran Zgrablić akaManjada.

Prvi je teaser bila istarska supa, a drugi je ova divna pita Goranovih prijatelja iz Italije, blogera koji kao i on kopaju po tradiciji i pronalaze svakojaka - blaga. Rezultat; slastan crossover talijansko istarske kuhinje ;).


U Mrvici je izašla Gogova priča o vareniku ilitiga ugušćenom moštu od terana, kojega ima i u ovome receptu. Prolistajte virtualnu Mrvicu, pročitajte priču i usudite se sami načinit' svoj prvi varenik

Do tada u recept možete ubaciti sicilijansku Marsalu, Porto, domaću višnjevaču ili Rossijev Teranino kao zamjenu za varenik. Iako, vareniku nema zamjene.

To vam odmah moram napomenuti. Jedinstvenoga okusa i gustoće u stanju je svaku slasticu učiniti najukusnijom u Svemiru. A i sirevi ga vole ;).

za 1 pitu

prhko tijesto:

250 g namjenskoga brašna
125 g maslaca
2 žlice smeđeg ili Muscovado šećera
čep esence vanilije
malo naribane korice limuna ili mandarine
prstohvat soli
žlica, dvije hladne vode (ako se tijesto ne želi pretvoriti u masnu kuglu)

punjenje:

300 g ricotta sira
150 ml varenika, teranina, Marsale ili višnjevače
3 žutanjka
100 g smeđeg šećera
šalica naribane korice od limuna
100 ili 125 g pinjola
150 g bobica bijelog, slatkog grožđa (ako posjedujete odkoščivać - odkoštite bobice, ako ne - ostavite ih s košticama. Zdrave su i pomlađuju ;))

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Umijesite tijesto i stavite ga u hladnjak na 30 minuta. Izvadite ga iz hladnjaka, razvaljajte i obložite kalup za pite koji ste prethodno pobrašnili ili prekrili masnim papirom.

U međuvremenu zamutite - punjenje. Dobro promiješajte sve sastojke i prelijte ih
po tijestu. Razrezane bobice grožđa poslažite u krug, ne preblizu jednu drugoj
i na kraju sve posipajte pinjolima.


Ubacite u pećnicu i pustite da se peče 40ak minuta 


Izvadite iz pećnice i poslužite uz kakvo slatko vino ili Teranino - liker od Terana