PREDIZBORNA SLAGALICA

Zašto Karamarko odugovlači s Kalmetom i Zadrom?

05.03.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Šibenik... Sve je veći broj gradova za koje je HDZ objavio imena kandidata za gradonačelnika, no za Zadar, utvrdu koju čvrsto drži u svojim rukama od hrvatske samostalnosti, odluka još nije objavljena

Možda u HDZ-u žele vidjeti reakciju javnosti na ostale poznate kandidate. U županiji baza glasačkog tijela je stabilna i tu ne bi trebalo očekivati nove igrače, ali na gradskoj razini nemaju tu čvrstoću i vrlo im je važno dobro procijeniti što bi im moglo donijeti prevagu. Božidar Kalmeta je jedini ozbiljan kandidat s kolikim tolikim političkim kapitalom iza sebe, no pitanje je u kojoj je mjeri gradonačelnička pozicija za njega izazovna i je li ga isplativo koristiti za ovu poziciju', govori dr. sc. Krešimir Krolo, asistent na Odjelu sociologije Sveučilišta u Zadru.

SDP je odavno predstavio svog kandidata, bankara Ivu Bilića. U utrku se ubacio i kontroverzni poduzetnik, vlasnik medijske grupacije Vox i vanjski suradnik NK Zadra Reno Sinovčić, a odavno je poznato da gradonačelničke ambicije ima i Miljenko Marić iz Stranke hrvatskog zajedništva koja gotovo svakodnevno medijima i nadležnim tijelima dostavlja priopćenjima u kojima ukazuju na nepravilnosti, nepotizam i krađu na području Zadarske županije.

Viši ribolovni inspektor Marko Pupić-Bakrač, koji je svojevremeno predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću uputio predstavku u kojoj upozorava na organiziranog kriminal u Zadru i njegovu povezanost s pravosuđem i DORH-om, kako saznajemo, neće biti kandidat za gradonačelnika Zadra. Pupić Bakrač će biti nositelj nezavisne liste don Ivana Grubišića za Gradsko vijeće Zadra koja će, prema dosadašnjim ispitivanjima raspoloženja birača, zasigurno prijeći izborni prag. Ostalih kandidata nema na vidiku, što toliko i ne čudi jer se očekuje polarizacija biračkog tijela na one koje su za i protiv HDZ-ovog nastavka vladanja Zadrom, pa svi svoje snage preusmjeravaju tamo gdje vide svoje izglede, a to su liste za Gradsko vijeće i koaliranja s najjačim strankama.

Tim više izostanak objave kandidata HDZ-ovog kandidata intrigira javnost. Posve je izvjesno da je Zadar strateški važan Tomislavu Karamarku i da pod svaku cijenu želi pobjedu u gradu koji HDZ-u nikada nije iskliznuo iz ruku. Čini se kako su rezultati parlamentarnih izbora na kojima je u samom Zadru SDP-ova koalicija osvojila 40,35 posto, a HDZ-ova 27,17 posto glasova itekako zabrinuli vodstvo stranke koje, po mnogima, predugo važe koga staviti u prvi plan. Provjerene i neprovjerene informacije s vaganja svakodnevno izlaze na vidjelo. Nagađa se hoće li kandidat za prvog čovjeka grada biti aktualni gradonačelnik Zvonimir Vrančić kojem se vladanje gradom omiljelo, pa želi još jedan mandat, Božidar Kalmeta kojeg u gradu kojeg čuvaju četiri sveca i mnogi ga doživljavaju kao petog ili će bojazan od Vrančićevog poraza u drugom krugu i Kalmetino slabljenje moći i opterećenost aferama kroz koje se provlači njegovo ime iznjedriti trećeg kandidata.

Karamarko je otpočetka sklon odluci da u vatru gurne Kalmetu, no sam Kalmeta nije bio spreman na prvu prihvatiti tu zadaću. Možda se Kalmeta, opterećen aferama, boji da bi ga nova politička isturenost učinila i ranjivijim prema namjerama istražnih organa? Prema najnovijim informacijama, sve je izvjesnija desna koalicija HDZ-HSP Ante Starčevića-HSS na županijskoj i gradskoj razini gdje će kandidat za gradonačelnika biti Kalmeta, a za dogradonačelnike Vrančić i netko iz redova koalicije.