rad gradonačelnika

Žestoka rasprava na Skupštini: Fekalije se na Jarunu prelijevaju u vodovodne cijevi

05.09.2024 u 14:02

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba većinom glasova usvojila je Izvješće o radu gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića za prvih šest mjeseci 2024. godine. Sasvim očekivano, oporba predvođena HDZ-om bila je protiv

Predstavljajući izvješće, Tomašević je kazao da je na kraju prošle godine usvojen razvojni proračun u visini od 2,5 milijardi eura, s prikazom na četvrtoj razini ekonomske klasifikacije, iako je zakonski propisana obveza prikaza samo na drugoj razini. Naveo je da je odgovorno planiranje omogućilo pokretanje investicijskog ciklusa vrijednog oko 200 milijuna eura - od izgradnje Paromlina, obnove Doma sportova, bazena Špansko do brojnih objekata škola, vrtića, zdravstvenih i drugih ustanova.

'Zahvaljujući racionalnom upravljanju vraćen je akumulirani dug iz prethodnih razdoblja u samo dvije godine. Odgovorno upravljanje gradskim financijama rezultiralo je i skraćivanjem rokova plaćanja računa dobavljačima sa šest mjeseci u praksi kroz 2020. godinu na službenih i stvarnih 30 dana od primitka računa, što izravno doprinosi većoj konkurentnosti Grada u postupcima javne nabave', rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je da je stabilizaciju financija i investicijski impuls prepoznala i agencija Standard & Poor's te je u ožujku povećala kreditni rejting Gradu Zagrebu s 'BB+' na 'BBB-', uz pozitivne izglede.

Pohvalio se i time da je u izvještajnom razdoblju u provedbi bilo sveukupno 307 projekata financiranih iz fondova EU-a ukupne vrijednosti 542,4 milijuna eura, uključujući projekte na kojima je Grad Zagreb nositelj ili partner.

'Nikada se u povijesti Grada Zagreba nije dogodio takav investicijski bum, bilo da se radi o obnovi koju rade Grad, država ili privatni investitori. Imali smo u jednom trenutku sto otvorenih gradilišta. Vjerujem da se ovoliko u Zagrebu nije gradilo i obnavljalo još od Univerzijade', rekao je Tomašević.

Naveo je da je početkom godine pokrenut i raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda te da je nakon 24 godine ViO preuzeo upravljanje njime.

Trpimir Goluža (nestranački), predsjednik Odbora za kontrolu, kazao je da je izvješće neobjektivno i manipulativno te da kao takvo na njemu nije prihvaćeno.

Fekalije u vodovodnim cijevima

U raspravi po klubovima Mislav Herman (HDZ/HSLS) kazao je da izvješće zadovoljava zakonsku formu, ali da u njemu ima malo kvalitetnog sadržaja. Podsjetio je da Zagreb ima maksimalne stope poreza na dohodak, a da nikad u povijesti nije ubirao toliko od njega.

'Spominje se investicijski ciklus od 200 milijuna eura, ali veći dio toga je na papiru', rekao je Herman i dodao kako bi neupućeni promatrač mislio da Zagreb sam provodi sve projekte i da se pritom zaboravlja da veliku ulogu u svemu ima Vlada RH.

Podsjetio je da se ni dandanas ne zna koliko će financijski koštati prijevremeni raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda i da Plan gospodarenja otpadom nije donesen, a da je trebao biti do 1. siječnja 2024. godine.

Ivica Lovrić (Plavi grad) optužio je gradonačelnika da je Grad proizveo nered u pražnjenju septički i sabirnih jama.

'Donijeli ste odluku koja je hvalevrijedna - da će Grad besplatno prazniti jame. Ali ih ne prazni. Na Jarunu se prelijevaju. Analiza vode u vrtiću Jarun pokazala je da u pitkoj vodi ima fekalija i o tome ste usmeno obavijestili roditelje. Taj vrtić je u ulici gdje je škola Ivan Meštrović. Otkud fekalije u vodovodu? Je li to zato što ne praznite jame', upitao je Lovrić.

NZJZ Štampar o vodi u vrtiću na Jarunu

NZJZ Dr. Andrija Štampar provodi redovito uzorkovanje kvalitete vode u gradskim vrtićima. U sklopu redovite kontrole u DV-u Jarun na jednoj slavini za pranje suđa u objektu vrtića u Puštekovoj ulici utvrđeno je da je uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama. Na ostalim slavinama nije uočena bakterija. Vrtić je odmah postupio po savjetima sanitarne inspektorice. Kuhanje i pranje suđa premješteno je u drugi objekt vrtića, zatvoreni su ventili na slivnicama, a voda se koristi isključivo za ispiranje toaleta. Naručena je cisterna vode za piće koja je dostupna od 5 ujutro u dječjem vrtiću.  Zamijenjena je slavina na kojoj je uzorak bio kontaminiran, a preventivna dezinfekcija svih ostalih je u tijeku. Naručeno je novo uzorkovanje vode, kako na svim slavinama u vrtiću, tako i na hidrantu iz kojeg voda dolazi prema vrtiću. Državni inspektorat je potvrdio da je vrtić postupio sukladno propisima. Također, ViO je proveo kontrolu kvalitete vode na najbližem dostupnom hidrantu, kojom je utvrđeno da je kvaliteta vode prema svim ispitanim parametrima sukladna uvjetima koji su propisani Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Dakle događaj nema učinka na javnu vodoopskrbu.

Naveo je da je zamjenski stadion trebao biti u Sesvetama i da ga je po preuzimanju vlasti za njegovu gradnju dočekala građevinska dozvola.

'Kemijate s Kranjčevićevom iako ste znali da se po GUP-u ne može graditi pa ste mijenjali projektnu dokumentaciju', ustvrdio je Lovrić.

Kolika je cijena raskida ugovora za pročistač?

U pojedinačnoj raspravi Zorislav Antun Petrović (Zelena alternativa - Održivi razvoj Hrvatske) kazao je da u izvješću nema nijedne brojke vezane za pročistač otpadnih voda.

'Od toga koliki su troškovi raskida do toga koliko to znači za budućnost grada. U izvješću treba biti takav podatak. Prihvaćanje izvješća bez tih brojki nema puno smisla', rekao je.

U završnoj riječi Tomašević je Hermanu rekao da je mogao kada je bio na vlasti ukinuti prirez i smanjivati porez na dohodak pa da to nije napravio. Podsjetio ga je da cijene komunalija nisu rasle.

'Radovi na Domu sportova i bazenu Špansko su počeli. Reći da je to na papiru, a radovi su u punom jeku - to je nevjerojatno', kazao je Tomašević i pojasnio da se bazen financira novcem iz proračuna, ali da od novca EU-a nisu odustali.

'Nama je zamjereno da nismo predali papir da imamo dozvolu za rad na zaštićenom kulturnom dobru, a mjesto na kojem se gradi bazen je prazna livada. Zbog toga smo digli tužbu na Upravnom sudu', rekao je Tomašević.

Naveo je da cijena raskida koncesije za pročistač još nije poznata jer nema dogovora.

'Ako do dogovora ne dođe, o tome će odlučiti Arbitražni sud. Nismo u to ušli bez analiza. Da je ostalo u privatnim rukama, ne bismo treći stupanj mogli sufinancirati iz fondova EU-a', zaključio je Tomašević.

  • +25
Sjednica Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek