Rallye du Maroc 2024

Dacia Sandriders momčad osvojila 1. i 2. mjesto: Savršena generalna priprema za reli Dakar 2025

24.10.2024 u 11:54

Bionic
Reading

Spektakularan debitantski rezultat za novu rally-raid momčad u Africi nakon pet dana iscrpljujuće jurnjave na gotovo 2500 km terena koji ne prašta greške. Nasser Al-Attiyah i Edouard Boulanger osigurali su pobjedu i postali FIA svjetski prvaci u Rally-Raidu vozač i suvozač za 2024.

Pripreme momčadi Dacia sandriders za predstojeći reli Dakar 2025 nisu mogle dati bolje rezultate od onih koje su postigli na nedavno završenoj generalnoj probi u Africi. Ono što je uvelike bio testni događaj za potpuno novi tim i njegove Dacia Sandridere s održivim pogonom, završio je izvanrednom pobjedom na FIA Svjetskom prvenstvu u rally-raidu.

Od većeg je značaja, međutim, činjenica da je Rallye du Maroc poslužio kao savršena priprema za Dakar u siječnju, najteži događaj u kalendaru međunarodnog motorsporta i sljedeći izazov za momčad Dacia Sandriders.

Rallye du Maroc 2024 Best Of Izvor: Promo fotografije / Autor: ODC Events

Nakon što su vodili od početka pobjedom u prvoj etapi u ponedjeljak, Nasser Al-Attiyah i Edouard Boulanger osigurali su pobjedu i postali FIA svjetski prvaci u Rally-Raidu kao vozač i suvozač za 2024. nakon što su rezultati postignuti s različitim timovima ranije tijekom godine.

Al-Attiyah iz Katara sada je trostruki svjetski prvak, dok mu je pobjeda na Rallye du Maroc bila ukupno sedma.

Nakon pobjede na najdužoj etapi u srijedu, 325 km od Zagore do Mengouba, Sébastien Loeb i Fabian Lurquin su završili Rallye du Maroc pobjedom na 5. etapi za Dacia Sandriders. Nakon što je posljednji dan započeo na četvrtoj poziciji, Loebova brza vožnja značila je da je završio drugi u ukupnom poretku i postigao nevjerovatan rezultat 1-2 za Dacia Sandriders momčad.

Cristina Gutiérrez i Pablo Moreno su se borili nakon niza ranijih neuspjeha kako bi završili na sedmom mjestu na etapi 5 koja se održavala na tipično zahtjevnom terenu.

  • +11
Dacia Sandriders momčad osvojila 1. i 2. mjesto na Rallye du Maroc 2024 Izvor: Promo fotografije / Autor: PAVOL TOMASKIN

S tri pobjede u pet etapa i finišom jedan-dva, trkaći automobil Dacia Sandriders je uspio pokazati izvrsne performanse, dok je također prikupljao ključne podatke i povratne informacije.

Ali rad na pripremi za Dakar 2025., koji se održava u Saudijskoj Arabiji od 3. do 17. siječnja, tek je započeo, s mjesec dana intenzivnih priprema prije nego što momčad Dacia Sandriders krene na Bliski istok na kraju godine prihvatiti najveći izazov dosad.

Ukupni rezultati momčadi Dacia Sandriders na Rallye du Maroc 2024

1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Edouard Boulanger (FRA), 14h26m34s

2. Sébastien Loeb (FRA)/Fabian Lurquin (BEL), 14h31m44

79. Cristina Gutiérrez (ESP)/Pablo Moreno (ESP), 35h48m40s

Što su rekli glavni akteri

'Stvarno sam ponosan na tim jer je to bio ogroman, ogroman trud toliko ljudi. Nitko neće moći cijeniti koliko je neumornog truda bilo potrebno da se tri automobila postave na start Rallye du Maroc. Završiti prvi i drugi s Nasserom i Sebom i s Cristinom koja je napravila odličan posao, to je stvarno nevjerojatno. Ali ovo je bio samo naš prvi događaj, testni događaj za Dakar tako da je to rezultat koji nismo mogli očekivati. Sada je važno ostati na zemlji jer ovo je tek početak naše avanture. Za četiri tjedna automobili će biti na brodu za Saudijsku Arabiju na Dakar i pred nama je veliki posao jer smo puno naučili tijekom ove utrke i postoje neke stvari koje moramo poboljšati jer je Dakar tako teška utrka. Ali svi smo super sretni s ovim rezultatom, svi u timu zaslužuju ovo i super smo motivirani da nastavimo gurati prema Dakaru.' rekla je Tiphanie Isnard, voditeljica tima Dacia Sandriders momčad.

'Stvarno je lijepo osvojiti Rallye du Maroc sedam puta i biti svjetski prvak po treći put, stvarno sam tako sretan. Ali pobijediti i po prvi put za Daciju je nevjerojatno, nevjerojatno. Sada ćemo nastaviti davati sve od sebe s razvojem Dacie Sanrider kako bismo se pripremili za Dakar. S novim automobilom postići ovaj rezultat je stvarno dobro za tim i sada imamo više informacija da budemo još bolji za Dakar. Biti svjetski prvak po treći put nije lako, ali je stvarno lijepo za mene i tim i hvala Edouardu za njegovu prvu godinu sa mnom.' rekao je Nasser Al-Attiyah (KAT), vozač Dacia Sandriders momčad.

'Sretni smo. Trebali smo imati jednu ovakvu čistu pozornicu i cijela ekipa zaslužuje rezultat koji smo napravili, prvi i drugi ukupno i dobar rezultat od mene na ovoj pozornici. Trebamo biti ponosni i ovo je stvarno dobra priprema za Dakar.' rekla je Crisitina Gutiérrez (ŠPA), vozačica Dacia Sandriders momčad.

'Sjajan rezultat za momčad biti prvi i drugi. Što se mene tiče, malo sam se mučio na početku relija. U Prologu smo imali problem i krenuli smo daleko unazad za prvu etapu. Išlo nam je jako dobro na toj etapi, ali onda smo imali mali kontakt sa SSV-om i slomili smo upravljač. Od tog trenutka smo izgubili 10 minuta i od tada smo pokušavali uhvatiti vrijeme. Odradili smo četiri dobre etape, gurali smo cijelo vrijeme i nismo imali problema s autom. Sve je radilo savršeno. To pokazuje da imamo dobru izvedbu. Auto je dobar, ugodno ga vozimo i sve je u dobrom smislu za Dakar.' rekao je Sébastien Loeb (FRA), vozač Dacia Sandriders momčad.