tesGoodwood Festival of Speedt automobila

Ford Performance pokazao trkaći Raptor T1+: Moćni pick-up bolid dizajniran za nastup na reliju Dakar

12.07.2024 u 16:25

Bionic
Reading

Napredni ovjes s podesivim Fox bypass amortizerima osigurava vrhunsko upravljanje i izdržljivost u ekstremnim uvjetima, dok 5.0 V8 motor temeljen na Coyoteu pruža snagu i okretni moment potrebne za off-road. Elitni vozači Carlos Sainz Sr. i Nani Roma piloti

S ciljem usmjerenim na iscrpljujući off-road reli Dakar, i neki od najboljih umova u off-road utrkama dizajnirali su i izradili novi trkaći pick-up Ford Raptor T1+ – vrhunac dizajna i sposobnosti Raptora.

Ford Raptor T1+ primjenjuje saznanja s ovogodišnjeg relija Dakar kako bi isporučio napredni ovjes, performanse V8 i namjenski dizajniran dizajn za pomoć u osvajanju najneumoljivijih reli terena. Debitirajući na Festivalu brzine u Goodwoodu, Raptor T1+ je projektiran u suradnji s dugogodišnjim Ford Performance partnerima, M-Sportom.

Ford Ranger T1 + na utrci Dakar Rally 2024 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Performance

'Odlazak na tako zahtjevnu utrku kao što je Dakar zastrašujući je zadatak za sve nas u Ford Performanceu, ali nikada nismo izbjegavali izazov,' rekao je Mark Rushbrook, globalni direktor Ford Performance Motorsportsa.

'Kako bismo prihvatili ovaj izazov, udružili smo se s najboljima na svijetu s M-Sportom i Red Bullom i mislim da to pokazuje koliko ozbiljno shvaćamo ovaj projekt. Ford Raptor T1+ je ulog u našu globalnu off-road viziju – želimo se suprotstaviti najboljima i dokazati se na najtežim mjestima na svijetu. Lekcije koje učimo iz Raptora T1+, zajedno s natjecanjem sa kamionima iz skladišta u Baja 1000 i Finke Desert Race, pomoći će da Raptor vozila budu još bolja za naše klijente.'

Četiri ekipe

Novi Ford Raptor T1+ voziti će četiri tima vozača i navigatora, uključujući reli vozače Carlosa Sainza Sr. s navigatorom Lucasom Cruzom i Nanija Roma s navigatorom Alexom Harom. Dodatni timovi vozača bit će objavljeni kasnije ove godine.

'Ovo je prilika koja se pruža jednom u životu – podržati Ford Performance dok idu u Dakar s ovim novim Ford Raptorom T1+ bit će nevjerojatna avantura,' rekao je Matt Wilson, direktor M-Sporta i voditelj Dakar tima . 'Već smo završili 10.000 kilometara testiranja u nekim od najtežih uvjeta koje smo mogli naći, tako da se osjećamo spremni prihvatiti ovaj ultimativni izazov koji počinje na utrci Baja u Mađarskoj sljedećeg mjeseca.'

Ključne karakteristike Ford Raptora T1+:

Ford Raptor T1+ ima napredni ovjes - prednji i stražnji - neovisni ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima u suradnji s Foxom koji je osigurao trosmjerno podesive i četverosmjerno podesive vanjske premosne amortizere s odvojenim spremnicima koji opremaju svaki kotač, osiguravajući vrhunsko upravljanje i izdržljivost u ekstremnim uvjetima.

Trkaće vozilo ima aluminijske kotače od 17 cola (širina 8,5 cola) s gumama vanjskog promjera od 37 cola (940 mm) i upareno je s prednjim i stražnjim Alcon ventiliranim diskovima od 355 mm i šest klipnim monoblok čeljustima. Ford Raptor T1+ ima do 350 mm hoda kotača.

Opremljen 5.0-litenim V8 motorom baziranim na Coyoteu, Ford Raptor T1+ isporučuje snagu i okretni moment potrebne za vožnju po neravnom terenu. Opremljen jedinstvenim sustavom ulja sa suhim karterom i podešenim ispuhom dizajniranim za izazove reli Dakara.

Vozilo ima namjenski dizajniran terenski dizajn sastavljen od T45 čeličnog prostornog okvira i karoserijskih ploča od ugljičnih vlakana, koji kombinira funkcionalnost s Fordovom prepoznatljivom estetikom Raptora kao što je udaljenost od tla od 400 mm, široki stav za poboljšanu stabilnost izvan ceste i isklesanu rešetku s natpisom FORD s prednje strane, nudeći i upečatljiv izgled i prednosti performansi. Ford Raptor T1+ ima minimalnu težinu od 2010 kg, širinu od 2300 mm i prilazni kut od preko 70°.

  • +26
Ford Performance Raptor T1+ Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Performance

Raspored natjecanja

  • 2024. Baja Mađarska (8.-10. kolovoza): Ubrzo nakon što Ford Raptor T1+ napusti Goodwood, jedan će tim započeti svoj natjecateljski debi u Mađarskoj. Poznat po silovitim twist uvijanjima koji od natjecatelja zahtijeva njihove najtehničkije vještine vožnje, Baja Mađarska timu nudi mogućnost primjene tehničkog učenja za optimizaciju vozila.
  • 2024. Rallye du Maroc (4.-11. listopada): Dvije će se ekipe natjecati na ovom kritičnom završnom poligonu uoči relija Dakar. Rallye du Maroc nudi raznolike i izazovne terene koji su vrlo slični onima u Saudijskoj Arabiji. Ovo natjecanje održat će se u Maroku.
  • 2025. Dakar Rally (4.-17. siječnja 2025.): Vrhunac terenskih utrka izdržljivosti, 2025. Dakar Rally bit će ultimativni test za Ford Raptor T1+. Cilj tima je pokazati iznimne sposobnosti i vozača i stroja i postići značajnu pobjedu. Sva četiri tima natjecat će se na reliju Dakar 2025.

Sudionici Festivala brzine u Goodwoodu 2024. mogu se pridružiti Ford Performanceu kako bi izbliza pogledali Ford Raptor T1+ od 12. srpnja u Ballroom Paddocku.