CRASH TEST

[FOTO/VIDEO] Kako u dva dana uništiti dva superautomobila? Ovako to rade u Rimac Automobilima

01.11.2020 u 12:49

Bionic
Reading

Rimac je objavio video snimke posljednjih testiranja sudara svog modela C_Two u postupku dobivanja svjetske homologacije

Otkako je prvi put predstavljen 2018. godine, inženjeri Rimac Automobila kao dio tima s više od 800 ljudi iz Svete Nedelje pretvaraju C_Two u proizvodnu stvarnost. Uoči početka proizvodnje 2021. godine, C_Two prolazi kroz intenzivan program testiranja, čiji je dio i testiranje sudara više prototipova. Pogledajte što se sve krije iza kulisa svih glavnih testova.

U ovom drugom krugu ispitivanja sudara, uključujući vrlo zahtjevno ispitivanje udara 40-postotne offset pregradne deformabilne barijere pri 56 km/h, prototip C_Two pokazao se izuzetno sigurnim. Nije bilo oštećenja na monokoku, što znači da nije bilo gotovo deformiranja kabine, prodora pedala ili prekomjernih sila na vozača i suvozača.

Rimac C_Two posljednja testiranja sudara; 2 uništena automobila u 2 dana Izvor: Promo fotografije / Autor: Rimac Automobili

Program ispitivanja sudara započeo je 2019. godine, nakon godina simulacije, prvo na razini materijala i komponenata. Početna serija fizičkih ispitivanja sudara na punoj razini vozila također je završena prošle godine - tim u Hrvatskoj dizajnirao je svaki element automobila kako bi se povećala količina energije koju apsorbira struktura sudara, a ne kabina ili karbonska kada . Ovo posljednje full-vehicle fizičko ispitivanje s cijelim vozilom - potrebno kako bi se dovršilo ponašanje ugljikovih kompozita tijekom udara - potvrda je virtualnog modeliranja. Radi se o procijeni i potvrdi ciljeva dizajna trajnosti karoserije i šasije kako bi se poboljšala kvaliteta i umanjili eventualni budući troškovi jamstva.

Ukupno će jedanaest prototipova biti uništeno tijekom ispitivanja sudara - kako bi se dovršio svjetski postupak homologacije i ispitivanja, što omogućava da bi se konačni serijski automobil mogao prodavati na svim tržištima širom svijeta.

Pokretan četveromotornim sustavom pogonskog agregata snage 1408 kW (1914 KS) i trenutno dostupnim okretnim momentom od 2300 Nm, C_Two ubrzava 0-60 mi/h (96,56 km/h) za 1,85 sekundi, a 300 km/h postiže za 11,8 sekundi. Četiri elektromotora pokreću svaki pojedini kotač, dajući pogon na sva četiri kotača i neviđenu dinamičku kontrolu.

Po mjeri izrađen s dvostrukim trajnim magnetom, uljno hlađeni elektromotori nude trenutni odziv, učinkovitosti veće od 97 posto, gotovo neograničeni radni vijek i bez održavanja te maksimalni okretni moment od nula okretaja. Kapacitet baterije od 120 kWh omogućuje 550 km dometa u WLTP ciklusu (650 km NEDC). Ove su brojke iznenadile svijet, ali s novim razvojnim naporima proizvođača Rimca model C_Two se može i hoće nadograditi.

S velikodušnim prostorom za dvoje putnika i njihovu prtljagu, C_Two je zamišljen kao pravi grand tourer (GT). Sa svakim kotačićem i gumbom izrađenim od aluminijskih gredica, iskustvo interakcije u C_Two u potpunosti duboko zadovoljava.

Uz svaki aspekt C_Two proizvedenog na licu mjesta u pogonu Rimac, elementi od karbonskih vlakana - uključujući šasiju i karoseriju - savršeno se uklapaju. S takvom kontrolom proizvodnje i vlastitim istraživanjem i razvojem, to također omogućuje izradu detalja o automobilu prema točnim specifikacijama kupca.

Sa svojom kemijom litija/mangana/nikla, 6960 ćelija i cilindričnim 21700 oblikovnim faktorom, C_Two tekućinom hlađena baterija drži 120 kWh i proizvodi nevjerojatnih 1,4 MW snage. Omotan slojevima sigurnosnih i zaštitnih sustava, paket je konfiguriran tako da nudi najbolju moguću raspodjelu težine radi optimizacije dinamike.

  • +37
Rimac C_Two Izvor: Promo fotografije / Autor: Rimac Automobili