prve fotografije

[FOTO/VIDEO] Kia najavila EV6, njihov prvi potpuno električni automobil

09.03.2021 u 10:52

Bionic
Reading

Kia otkriva novu strategiju imenovanja za nadolazeća namjenska električna vozila na baterije

Kia je otkrila prve službene slike budućeg modela EV6, svog prvog baterijskog električnog vozila (BEV) izgrađenog na novoj kompanijinoj platformi E-GMP (Electric-Global Modular Platform), namijenjenoj električnim vozilima, koja je isto tako osnova za novi crossover IONIQ 5 sestrinske marke Hyundai. Opremljena funkcijom punjenja od 800 V i laganim baterijama, modularna arhitektura nudi maksimalni domet veći od 500 km.

EV6 je ujedno i prvi od Kijinih sljedećih generacija BEV-a koji je razvijen u skladu s novom dizajnerskom filozofijom koja utjelovljuje Kijin usmjereni fokus prema elektrifikaciji. Novi model je prethodno primijećen na testiranju u obliku prototipa koji je 2019. predstavljen odvažnim konceptom Imagine, o čemu smo pisali u Autozoni u svibnju prošle godine.

KIA EV6 - bočna silueta Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

'EV6 je utjelovljenje svrhe naše robne marke 'Pokret koji nadahnjuje' (eng. ‘Movement that inspires’) i naše nove filozofije dizajna. Dizajniran je za nadahnuće svakog putovanja nudeći instinktivno i prirodno iskustvo koje poboljšava svakodnevni život naših kupaca i pruža korisničko vlasništvo jednostavno, intuitivno i integrirano.' rekao je Karim Habib, viši potpredsjednik i voditelj Kia Global Design Centra. 'Cilj nam je dizajnirati fizičko iskustvo naše marke i stvoriti hrabra, originalna i inventivna električna vozila.', dodao je.

Iz prvih teaser fotografija je primjetna prepoznatljiva silueta koja prikazuje oštre linije i detalje visoke tehnologije.

KIA EV6 - prednja svjetla Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA EV6

Kijina nova strategija imenovanja za nadolazeća BEV vozila

Kao dio tranzicije marke, Kijina nova namjenska električna vozila na baterije bit će imenovana prema novoj strategiji imenovanja. Novi pristup donosi jednostavnost i dosljednost Kijinoj EV nomenklaturi na svim svjetskim tržištima.

KIA EV6 Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Svi novi Kijini namjenski BEV-ovi započet će s prefiksom ‘EV’ što potrošačima olakšava razumijevanje koji su Kijini proizvodi potpuno električni. Nakon toga slijedi broj koji odgovara položaju automobila u proizvodnoj paleti njihovih električnih vozila. Marka će svoj fokus preusmjeriti s modela koji koriste motore s unutarnjim izgaranjem na električna vozila, a sedam će ih lansirati do 2027. godine.

KIA EV6 - stražnja svjetla Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Dizajniran i konstruiran kako bi utjelovio slogan nove Kijine robne marke, 'Pokret koji nadahnjuje', EV6 će svoju svjetsku premijeru imati u prvom kvartalu ove godine.