Zajednički dijelovi

[FOTO/VIDEO] U čemu se razlikuju serijski i trkaći automobili? Škoda Fabia RS Rally2 vs. serijska Fabia

28.03.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Iako je Škoda Fabia RS Rally2 sofisticiran reli automobil do zadnjeg vijka, ima puno toga zajedničkog sa serijskom Fabijom. Jeste li znali da serijska verzija ima veću krajnju brzinu od trkaće verzije?

Škoda je napravila zanimljivu usporedbu naizgled dva potpuno različlita automobila, iako im je ime zajedničko – Fabia. Trkaća Fabia RS Rally2 na prvi se pogled uvelike razlikuje od serijske Fabije, čak i Monte Carlo verzije. Naime, četvrta generacija Škode Fabije dolazi i u elegantnoj i sportskoj verziji Monte Carlo, a profesionalni reli vozači mogu dobiti potpuno novu Fabiju RS Rally2 od Škoda Motorsporta.

Jedna od stvari koje su zajedničke proizvodnom i trkaćem modelu - možete postati ponosni vlasnik oba. Samo je cijena drugačija. Iako je Fabia Monte Carlo jedan od najpristupačnijih Škodinih automobila, s više od deset puta višom cijenom Fabia RS Rally2 je najskuplja stvar koju možete kupiti od češkog proizvođača automobila. No unatoč razlici u cijeni, ova dva automobila imaju mnogo toga zajedničkog.

Neosporna obiteljska sličnost

Jedna jasna poveznica između dva modela je dizajn i struktura karoserije. 'Pravila su stroga i zahtijevaju da karoserija reli automobila bude identična onoj serijskog automobila. Jedina iznimka od ovoga je mogućnost proširenja automobila s blatobranima i branicima. Možemo dodati spojlere i možemo izgraditi tunel za 4×4 pogon u podu,' objašnjava Aleš Rada, voditelj inženjeringa trkaćih automobila u Škoda Motorsportu. Reli automobil ima koristi od krute karoserije proizvodnog tipa, što oba automobila stavlja među najbolje sigurnosne performanse u svojoj kategoriji.

'Razvoj novog modela uvijek nam daje priliku koristiti neke od značajki serijskog automobila', objašnjava Rada. Dakle, što je nova Fabia RS Rally2 preuzela od proizvodnog modela, osim osnovne konstrukcije i oblika? Ima isti dulji međuosovinski razmak kao i prethodna generacija i širi je, što omogućuje poboljšano težište.

Fabia RS Rally2 također ima koristi od izvrsne aerodinamike proizvodnog modela, iako su veće dimenzije automobilu dale i veću prednju površinu. Osim branika, rally verzija ima drugačije retrovizore. Trkaći automobil ima i druge specifične značajke, poput obaveznih brava na poklopcu motora, 'krovne ventilacije' za usmjeravanje zraka u unutrašnjost, bočnih prozora od polikarbonata i drugih detalja. Kotači su također različiti, a timovi biraju određeni set koji odgovara uvjetima pojedinog relija.

Škoda Fabia RS Rally2: 60 sekundi s WRC2 šampionom Emilom Lindholmom Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda Motorsport

Kompletno renoviran interijer

Dok izvana postoji značajna sličnost između trkaće i serijske verzije Fabije, iznutra bi bilo teško naslutiti da su srodne. Iako je osnovni položaj armaturne ploče, na primjer, u biti identičan zbog konstrukcije oba automobila, oprema unutar automobila potpuno je drugačija, naravno.

U trkaćem automobilu središnju ulogu ima robusni sigurnosni okvir koji štiti posadu. I premda serijski proizvedena sjedala u Monte Carlu imaju značajno bočno pomicanje i integrirane naslone za glavu, trkaća sjedala mnogo su radikalnija u tom pogledu i opremljena su obveznim sigurnosnim pojasevima u šest točaka.

Velike su razlike i u instrumentaciji, položaju ručice ručne kočnice i sklopu papučica. Dok Fabia Monte Carlo pruža udobnost za svog vozača i putnike, Fabia RS Rally2 sve podređuje performansama i maloj težini. Ipak, neki detalji ostaju na mjestu, kao što su ručke na vratima ili logo na upravljaču. Ovo, usput, ima jednu vrlo važnu funkciju na trkaćoj verziji: paljenje motora.

Promjene ispod haube i drugdje

Postoji ogromna razlika između onoga što ćete pronaći ispod vanjske ljuske dvaju automobila, iako se motor trkaćeg automobila mora temeljiti na jedinici masovne proizvodnje. 'Svi dijelovi šasije u potpunosti potječu iz našeg vlastitog razvoja – nemaju nikakve veze sa serijskim modelom,' kaže Aleš Rada. Prednja i stražnja osovina rally automobila moraju biti tipa McPherson. Serijska verzija ima ovakvu osovinu samo sprijeda, dok je straga ovjesna osovina na stražnjim ramenima.

  • +7
Škoda Fabia RS Rally2 u usporedbi sa serijskom Fabijom Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Sznapka

Kočnice su također različite, iako oba automobila imaju disk kočnice na obje osovine. Mjenjač je također proizvod vlastitog razvoja Škoda Motorsporta. Usput, prijenosni sustav omogućuje reli automobilu da postigne najveće brzine od oko 200 km/h, tako da masovno proizvedena Fabia Monte Carlo opremljena najsnažnijim 1.5 TSI (150 KS / 110 kW) motorom u ponudi zapravo može ići brže (najveća brzina od 222 km/h). S druge strane, sa svojim 1,6-litrenim motorom s turbopunjačem, pogonom na sve kotače i 214 kW (291 KS) snage, reli automobil ima mnogo brže ubrzanje.