test automobila

Vozili smo Volvo XC40 T5 Recharge plug-in hibrid: Izvrstan i sofisticiran kompaktni SUV premium segmenta u svim detaljima

11.02.2022 u 08:47

Bionic
Reading

XC40 je prvi model Volva koji koristi novi 1,5-litreni trocilindrični turbo motor tvrtke, a njegov benzinski plug-in hibridni pogon isporučuje ukupno 262 KS uz domet u čisto električnom načinu rada od 50-ak km

Volvo XC40 je kompaktni premium SUV švedskog proizvođača, u sklopu grupacije Geely, i prvi model Volva koji je osvojio prestižnu nagradu Europski automobil godine 2018. godine (COTY). S većima XC60 i XC90 upotpunjuje globalnu liniju premium SUV-ova Volva.

Na svom smo uobičajenom jednotjednom testu imali Volvo XC40 T5 Recharge plug-in hibrid, preciznije model oznake Volvo XC40 T5 Recharge 262KS R-Design AT7, a radi se o plug-in hibridnom modelu s 7-brzinskim automatskim mjenjačem s dvije spojke i pogonom na prednjim kotačima.

Volvo XC40 T5 Recharge 262KS R-Design AT7 Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Što se same geneze ovog modela tiče, XC40 je predstavljen u rujnu 2017. Predstavljen je s konvencionalnim benzinskim i dizelskim motorima, a s plug-in hibridnim modelom koji je predstavljen 2019. i potpuno električnim modelom na baterije 2020. kao XC40 Recharge.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

XC40 se temelji na kompaktnoj modularnoj arhitekturi (CMA), naprednoj platformi vozila koja je zajednički razvijena unutar Geely grupe. CMA osigurava Volvu potrebnu ekonomiju razmjera za ovaj segment.

Kompaktna modularna arhitektura (CMA) globalna je jednostruka automobilska platforma srednje veličine, koju su zajedno razvili Volvo i Geely u centru za istraživanje i razvoj China Euro Vehicle Technology AB (CEVT). Sam razvoj je započeo 2013. godine s ciljem proizvodnje vrlo fleksibilne platforme vozila. Fiksiran je samo razmak između središta prednjih kotača i kutije za pedale, sve ostalo se može konfigurirati kako bi odgovaralo predviđenom dizajnu vozila.

Platforma je debitirala u rujnu 2017. predstavljanjem Volva XC40. Konfiguracija CMA platforme u XC40 sadržava nove 1,5-litrene, trocilindrične motore s turbopunjačem i atmosferskim varijacijama. Platforma je također predviđena i za plug-in hibridnu konfiguraciju, dopunjenu električnim motorom. Ista je temelj i svih nadolazećih modela u seriji 40, uključujući potpuno elektrificirana vozila.

XC40 je također prvi Volvo koji dolazi sa značajkom dijeljenja automobila, omogućenom putem Volvo tehnologije digitalnih ključeva i platforme povezanih usluga Volvo On Call. Vlasnici XC40 mogu jednostavno podijeliti svoj automobil s obitelji i prijateljima bez predaje fizičkog ključa.

Dizajnerski, XC40 je više rođak nego brat većim automobilima serije 90 i 60, sa svojom osobnošću, izričajem i karakterom. XC40 je definiran snažnim grafičkim dizajnom, pravim osjećajem snage i kvalitete te razigranijom prirodom u pogledu boja i materijala, što će se najbolje pokazati kada se dotaknemo unutrašnjeg dizajna njegove kabine nešto kasnije u ovom osvrtu. Rekli bismo, dizajneri su si dali oduška dizajnirajući model XC40 neopterećeni izgledom većih Volvo SUV modela.

Poznata dizajnerska LED prednja svjetla objedinjavaju izražajan izgled s izuzetno dugim i širokim snopom svjetla. Ako sretnete ili sustignete drugo vozilo, automatski se prebacuju između punog i smanjenog snopa kako bi se izbjeglo zasljepljivanje drugog vozača. Po danu, upadljivo svjetlo u obliku slova 'T' djeluje kao dnevno svjetlo kako bi XC40 učinilo zamjetnijim. A kada je potrebno, automatski se uključuju kratka svjetla. Kao doprinos povećanoj ekonomičnosti korištenja goriva i manjim troškovima vožnje, ova LED svjetla su iznimno energetski učinkovita i njihov vijek trajanja je jednak onom automobila, bez da gube na jačini svjetlosti.

Stražnja karakteristična LED svjetla imaju svjetlosnu funkciju koja pomaže upozoriti vozila koja vam se približavaju straga ako ste prisiljeni kočiti u slučaju nužde. U toj situaciji, kočiona svjetla će bljeskati intenzivnom brzinom od četiri puta u sekundi. Kočiono svjetlo u slučaju nužde aktivno je pri brzinama većim od 50 km/h, a kada se vozilo uspori na manje od 10 km/h, kočiona svjetla prestaju pulsirati te svjetla za opasnost preuzimaju.

Kako je naš model bio razine opreme R-Design posebno se ističe crna prednja rešetka visokog sjaja s vodoravnim mrežastim uzorkom koja našem XC40 dodaje sportsku, odlučnu notu. Sjajno crni okviri bočnih prozora dodaju notu dinamične ekskluzivnosti. Krovne šine su od sjajno crnog aluminija i dodatno naglašavaju dinamičan dizajn XC40 i olakšavaju upotrebu sustava za prijevoz tereta. Aerodinamičnog su oblika kako bi utišale buku vjetra i smanjile potrošnju goriva. Tu su i izražajni poklopci bočnih retrovizora sjajni Crni kamen, koji dodaju notu osobnog stila i naglašavaju sportski i ekskluzivni karakter. Utisnuti logotip 'Recharge' na stupovima C/D je naglašen izraz elektrifikacije. Sjajno srebrna stražnja zaštitna ploča sa skrivenim ispušnim cijevima daje robustan, stilski dojam straga.

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4425 mm, širina 1863 mm (s otvorenim retrovizorima 2034 mm), visina 1652 mm (s krovnim nosačima), međuosovinski razmak 2702 mm te visina od podloge 205 mm. Volumen njegovog prtljažnika je 452 l, a preklapanjem naslona stražnje klupe (u omjeru 40:60) raste do 1328 l. Težina samog testnog vozila je 1812 kg.

Što se kotače XC40 tiče, naš je testni model imao lakometalne naplatke veličine 19 cola (7,5 x 19"), sa izvrsnim zimskim gumama Michelin Pilot Alpin 5 SUV dimenzija 235/50R19.

Unutrašnjost kabine

Ulaskom u kabinu odmah se primjeti premium razina uređenja interijera, a u našem testnom modelu se posebno ističu vrhunska sjedala s presvlakama od tkanine Nubuck/Nappa kože. Ove presvlake se odlikuju oblogama sjedala od Nubuck tkanine s kontrastnim izbočinama i umetcima od nappa kože za sportskiji izgled i osjećaj. Nubuck tkanina je visokotehnološka tkanina izvrsnog trenja i s prirodnim prozračivanjem. Istrajna i praktična, savršena je za svakodnevni život. Nappa koža ima sofisticiran, prirodan završni sloj koji lijepo stari.

Recharge aluminijski prednji nastupni pragovi smješteni su u otvorima prednjih vrata, s utisnutim logotipom Recharge će naglasiti osjećaj održivog luksuza svaki put kada otvorite vrata. Sportske papučice naglašavaju ekskluzivan, sportski izgled i dojam unutar našeg testnog modela. Završno su obrađene brušenim aluminijem i gumom za dodatno držanje.

Posebno izrađeno trokrako sportsko kolo upravljača ručno je spajano i obloženo sintetičkim materijalom luksuznog izgleda. Stilski satenski svilenkasti ukrasi, sjajno crni dekor i bojom usklađeni obrubi naglašavaju osjećaj majstorske izrade. Za iznimnu udobnost pri niskim temperaturama, kolo upravljača je dostupno s električnim zagrijavanjem. Tu je i posebno izrađena sportska kožna ručica mjenjača, koja naglašava dinamičan i izražajan izgled našeg testnog XC40. Kontrastni bijeli prošivi i sjajni crni ukrasni dijelovi povećavaju sportski, visokotehnološki dojam.

U kabini, inovativni pristup sveobuhvatnoj funkcionalnosti pruža vozačima obilje prostora za pohranu. XC40 nudi nekoliko velikih i pametno dizajniranih pretinaca za pohranu u vratima, ispod sjedala i u prtljažniku. Ostale značajke uključuju uklonjiv pretinac u središnjoj konzoli, malu preklopnu kuku kao dio pretinca za rukavice i posebne utore za kreditne i servisne kartice. Dizajn interijera automobila nadograđen je za modelsku godinu 2022. s novim prilagođenim upravljačima bez kože među ostalim detaljima.

Povezivanje i infotainment

Zasloni vozača Volva koriste najnoviju tehnologiju zaslona visoke razlučivosti kako bi prikazali mnoštvo važnih informacija. Zaslon oživljava kada uđete u automobil i prikazuje brzinu, broj okretaja, promjenu stupnjeva prijenosa goriva/baterije, navigaciju i informacije o dolaznom telefonskom pozivu među ostalim korisnim značajkama. Pozornost je posvećena osiguravanju da zaslon prikazuje jasno vidljive informacije u lako razumljivom dizajnu. Ugrađeni svjetlosni senzori kontroliraju svjetlinu zaslona ovisno o uvjetima vanjskog osvjetljenja, a vozač može birati između nekoliko različitih vizualnih postavki. Zaslon vozača dostupan je u formatima od 8 i 12,3 inča (kao u našem testnom modelu).

Svi novi Volvo su povezani zahvaljujući Volvovoj povezanosti i infotainment sustavu. Veliki središnji zaslon s dodirnim zaslonom veličine 9 inča omogućava intuitivno upravljanje funkcijama vašeg Volva – čak i kada nosite rukavice. Pruža intuitivno sučelje zaslona osjetljivog na dodir koje kombinira funkcije automobila, navigaciju, povezane usluge i aplikacije za zabavu u automobilu kao što su Spotify, Pandora, Baidu ili TuneIn. Zaslon osjetljiv na dodir orijentiran na portret omogućuje jednostavan i brz pristup nizu funkcija i značajki. Dostupna je i integracija pametnog telefona s Apple CarPlay i Android Auto.

Portretni format zaslona olakšava vam pregled prilikom navigacije. A ako je potrebno, možete jednostavno preurediti većinu gumba dodirnog zaslona kako bi odgovarao vašim željama.

Novi XC40 pruža vrhunsko audio iskustvo – zahvaljujući partnerstvu Volvo Cars-a s Harman Kardonom. Harman Kardon Premium Sound sustav je s 13 zvučnika koji isporučuje detaljan, moćan zvuk. Uključuje jedan fresh air subwoofer i jedan fresh air woofer za izvanredne performanse basa u iznimno kompaktnom formatu. Uz kristalno jasne visoke tonove, snažne basove i srednje tonove s niskim izobličenjem, Harman Kardon Premium Sound pruža izvanredno iskustvo slušanja za sve putnike. Također možete uživati ​​u punom surround zvuku zahvaljujući detaljima kao što su Quantum Logic surround i dva zvučnika punog raspona na stropu.

Sigurnost i pomoć vozaču

XC40 donosi novi standard sigurnosti u premium segment malih SUV vozila, budući da automobil preuzima nagrađivane sigurnosne tehnologije poznate iz Volvovih automobila iz serije 60 i 90.

Sigurnosne značajke i značajke pomoći vozaču koje se nude na XC40 uključuju Volvov Pilot Assist sustav, najnoviju generaciju City Safety, zaštitu i ublažavanje utjecaja s ceste, upozorenje na križni promet s automatskom kočnicom i kameru od 360° koja pomaže vozačima da manevriraju svojim automobilom u uskom parkiranju. prostorima. Ove i druge tehnologije čine XC40 jednim od najbolje opremljenih malih premium SUV-ova.

Tehnologija Volvo City Safety, standardna za sve modele Volvo, kombinira funkcionalnost automatskog kočenja i sustave za izbjegavanje sudara kako bi pokrila niz mogućih scenarija nesreća i pomogla vam da budete sigurni. City Safety jedini je sustav na tržištu koji detektira pješake, bicikliste i velike životinje poput losova i jelena.

  • +59
Volvo XC40 T5 Recharge 262KS R-Design AT7 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Zaštita kod bočnog udara

U Volvu vjeruju da automobil - a ne putnici u njemu - treba podnijeti udar svakog sudara. Zato su razvili svoje automobile tako da pružaju legendarnu zaštitu, ne samo od sudara sprijeda i straga, nego i od bočnih sudara. Čelična konstrukcija automobila - a to uključuje i okvire prednjih sjedala - dizajnirana je tako da pomogne u razmještanju siline udara bočnog sudara dalje od ljudi u putničkoj kabini i spriječi prodor u kabinu.

A budući da razumiju kako je moguć sudar s većim vozilom na prometnim cestama, iznimno jaka bočna konstrukcija sadrži čelik ultra visoke čvrstoće kako bi pomogla podnijeti jak udar. Čak su uzeli u obzir bočne prozore – Zračna zavjesa djeluje zajedno sa sustavom SIPS™, a bočni zračni jastuci štite osobe na prednjim sjedalima. Straga, SIPS™ i Zračna zavjesa štite putnike na vanjskom stražnjem sjedalu.

T5 benzinsko/električni PHEV pogonski sklop

XC40 je prvi Volvo model koji koristi novi 1,5-litreni trocilindrični turbo motor tvrtke, prvi u preko 90 godina dugoj povijesti tvrtke i temelji se na istom modularnom dizajnu kao i njihovi četverocilindrični motori. XC40 T5 Recharge benzinski plug-in hibrid isporučuje ukupno 262 KS (192 kW). Sam benzinski motor proizvodi maksimalnu snagu od 180 KS (132 kW) pri 5800 okr./min. i maksimalni okretni moment od 265 Nm pri 1500 do okr./min. Snaga se na cestu prenosi pogonom na prednje kotače (FWD) sa 7-stupanjskim (7DCTH) automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Ukupni okretni moment plug-in hibridnog sustava je 265 + 160 Nm.

Litij-ionska baterija je nominalnog kapaciteta 10,7 kWh, a iskoristiva količina energije 8,5 kWh i nalazi se u središnjem tunelu automobila, na mjestu gdje bi se inače nalazilo stražnje kardansko vratilo kod klasičnog vozila s pogona na sva četiri kotača ili samo na stražnja dva kotača kada je motor smješten sprijeda.

Što se punjenja tiče na kućnoj utičnici snage 16A je 3 sata, pri 10A je 4 sata, a pri 6A je 8 sati. Regenerativni sustav vraća manji dio električne energije u bateriju i kad je ona potpuno prazna.

Uz potrošnju goriva u kombiniranim uvjetima prema WLTP-u od 2,1-2,3 litara/100 km, njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h je 7,3 sekunde, a maksimalna brzina 180 km/h, pri čemu samo u električnom načinu vožnje može voziti do 125 km/h. Emisija CO2 u kombiniranom naćinu vožnje je 41-45 g/km, dok je u čisto električnom načinu vožnje, naravno, 0 g/km. Što se čisto električnog dometa tiče, proizvođač deklarira do 47-52 km, no to uvelike ovisi o vašem stilu vožnje, konfiguraciji prometnica i klimatskim uvjetima. Proizvođač deklarira potrošnju električne energije 15,2 kWh/100 km u kombiniranim uvjetima. Za svaki slučaj, tu je i spremnik benzinskog goriva od 48 l.

Kontrole načina vožnje omogućavaju vam da trenutačno prilagodite karakteristike pogona i upravljanja svojim željama i uvjetima vožnje. Način rada Comfort optimizira udobnost, dok način rada Eco kalibrira pogon i klimatizacijski sustav za najmanju moguću potrošnju goriva. Način rada Dynamic je kalibriran za sportsku vožnju, s brzim odzivom motora, mjenjača, upravljanja i kočenja. Način rada Off-road olakšava vožnju na lošim cestama i u teškim uvjetima. U načinu rada Individual, možete podesiti svoj osobni način vožnje.

Što se tiče detalja šasije odgovornih za držanje ceste, upravljivost i udobnost u vožnji, XC40 ima neovisni McPherson sprijeda i Multilink ovjes straga. Okretno podvozje vašega Volva je oblikovano kako bi nadahnulo pouzdanje – u gradu ili na otvorenim cestama. Kontrola je na vama, dok velika visina od tla dodatno povećava vašu udobnost i sposobnost vožnje na svim cestama. Pridonoseći energičnoj vožnji, prednji ovjes pomaže u pružanju sigurnih i predvidljivih značajki vožnje i odzivnog upravljanja. Stražnji ovjes sofisticiranog višezglobnog dizajna doprinosi karakteristikama sigurne, udobne i zabavne vožnje. Opsežna upotreba sastavnica podvozja od laganog aluminija pridonosi udobnosti vožnje, kao i okretnom upravljanju.

Što reći o testnom XC40 T5 Recharge 262KS R-Design AT7?

Nedvojbeno, XC40 s plug-in hibridnim pogonom prilično je sofisticirano vozilo u SUV kompaktnoj kategoriji, a njegova pripadnost premium segmentu vidljiva je u svim detaljima. Kao i kod ostalih plug-in hibridnih automobila, prednosti potpuno električne vožnje na kratkim dnevnim rutama do 50-tak kilometara su nemjerljive, pogotovo ako imate osiguran parking ili dvorište s mogućnošću punjenja strujom preko noći.

XC40, jednom kada sjednete u njega, odaje dojam puno većeg vozila od onoga što isprva očekujete, a prostranost kabine te pogotovo njezina premium unutrašnjost su na visokom nivou. Nakon početnog perioda upoznavanja s potpuno digitalnom tehnologijom infotainment sustava i vozačkom instrumentnom pločom, ovom sustavu nećete moći naći nekih većih zamjerki, jer sve funkcionira intuitivno i na dohvat ruke.

U vožnji, pogotovo kad je baterija puna, osjećate veliku snagu pogonskog sklopa, ali i snaga samog benzinskog motora od 180 KS, bez obzira na samo tri cilindra, zadovoljava sve potrebe i kad ostanete bez struje u bateriji. Ovjes dozvoljava sigurnu i zabavnu vožnju, a s obzirom na legendarne sigurnosne sustave Volvo automobila, osjećati ćete se svi unutar kabine prilično sigurno i relaksirano.

Što se cijena tiče, Volvo XC40 T5 Recharge 262KS R-Design AT7 kreće od 353.524 kn (cijena s PDV-om), a naš testni model s povelikom dodatnom opremom stoji 444.839 kn (s PDV-om i PPMV-om).