SVJETSKA PREMIJERA

Lamborghini predstavio Temerario: Bezobrazno nestvaran HPEV supersportski automobil

27.08.2024 u 11:48

Bionic
Reading

Naslijeđujući Huracán, Temerario postavlja nove standarde. Pokreće ga 4,0-litreni twin-turbo V8 hibridni pogonski sklop potpomognut s tri elektromotora, s ukupnom izlaznom snagom od 920 KS, dostižući maksimalnu brzinu veću od 340 km/h i ubrzavajući od 0-100 km/h za 2,7 sekundi

Lamborghini, legendarna talijanska sportska marka, je predstavio potpuno novi supersportski automobil Temerario (u prijevodu s talijanskog: bezobrazan) na The Quail-u na ovogodišnjem Monterey Car Week-u u Kaliforniji. Naslijeđujući Huracán, Temerario postavlja nove standarde za segment supersportskih automobila. Pokreće ga 4,0-litreni twin-turbo V8 hibridni pogonski sklop potpomognut s tri elektromotora, s ukupnom izlaznom snagom od 920 KS, dostižući maksimalnu brzinu veću od 340 km/h i ubrzavajući od 0-100 km/h za 2,7 sekundi.

Njegovi elektromotori doprinose relativno malom udjelu ukupne izlazne snage sustava jer se koriste za punjenje okretnog momenta pri niskim okretajima, ublažavajući kašnjenje (turbo lag) koje je rezultat upotrebe velikih, visokotlačnih turbo motora. Pokreće ih mala baterija od 3,8 kWh koja se može puniti pomoću AC uređaja brzinom do 7 kW.

Lamborghini Temerario V8 motor Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Njegova suha težina (dry weight) od 1715 kg može se smanjiti na samo 1690 kg kada je opremljen Alleggerita ('olakšanim') paketom usmjerenim na stazu. Novi Temerario je opremljen Bridgestone Potenza Sport gumama 255/35ZR20 97Y sprijeda i 325/30ZR21 108Y straga.

Temerario je drugo Lamborghini elektrificirano vozilo visokih performansi HPEV (High Performance Electrified Vehicle) i treći korak u strategiji elektrifikacije za tvrtku, dovršavajući hibridizaciju cijele Lamborghini linije nakon modela Revuelto i Urus SE.

Temerario zamjenjuje Lamborghini Huracán, koji je debitirao 2014. i bio je najprodavaniji supersportski automobil u povijesti proizvođača automobila sa sjedištem u Sant’Agati Bolognese u Italiji. Stephan Winkelmann, predsjednik i glavni izvršni direktor Automobili Lamborghini, je izjavio: 'Svaki novi Lamborghini mora nadmašiti svoje prethodnike u pogledu performansi.

'S modelom Temerario, novi hibridni plug-in dostiže novu paradigmu u pogledu performansi, sportskog duha i užitka u vožnji. Temerario je prvi i jedini serijski motor super sportskog automobila koji može doseći 10.000 okr./min. - podvig je to koji se obično postiže samo u motorsportu.

Lamborghini Temerario Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

'S Temerariom smo nadmašili naša očekivanja o tome kakav sportski automobil sa središnje postavljenim motorom može biti u smislu performansi i dizajna,' rekao je Winkelmann. 'Temerario dovršava sljedeće poglavlje u našem planu Direzione Cor Tauri hibridizacijom cijelog proizvoda liniju, dok nastavljamo razvoj našeg potpuno električnog modela koji će debitirati krajem desetljeća.'

Uz Temerario, puna linija hibridnih proizvoda zauzela je središnje mjesto na godišnjem automobilskom događaju, uključujući vodeći Revuelto i super SUV Urus SE. Revuelto ima središnje postavljeni 6,5-litreni V12 motor snage 1015 KS i postiže najveću brzinu od preko 350 km/h. Dok Urus SE ima twin-turbo 4,0-litreni V8 motor, koji daje ukupnu snagu od 800 KS, postižući najveću brzinu od 312 km/h.

  • +46
Lamborghini Temerario - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Uz globalno predstavljanje, Temerario je napravio svoj virtualni debi u Lamborghini Labu, službenom iskustvu dizajna i vožnje na Robloxu, koji je stvorio Automobili Lamborghini kako bi inspirirao nove generacije. U virtualnom svijetu možete prilagoditi svoj vlastiti Temerario koristeći boje i opcije iz Lamborghini Ad Personam studija.

Cijena novog modela Temerario još uvijek nije poznata, ali će svakako biti veća od cijene Huracána koji kreće od 200.000 eura.