POSEBNA SERIJA

Rimac predstavio Neveru 15th Anniversary Edition: Ograničeno izdanje u čast 15 godina snova

14.07.2024 u 11:53

Bionic
Reading

Cijena od 2.350.000 eura po primjerku uključuje sve opcije, zajedno s prtljagom po narudžbi koja odgovara unutrašnjosti kupčeve Nevere. Prvi od devet ekskluzivnih primjeraka je imao svoj debi na Festivalu brzine u Goodwoodu 2024.

Kako bi proslavili 15 godina postizanja nemogućeg, otkrivena je ograničena iteracija Rimac Nevere: 15th Anniversary Edition.

Biti će proizvedeno samo devet primjeraka po narudžbi, s prvim automobilom završenim u novoj nijansi bakra, prvi put s mat bojom na Neveri. Bakrena nijansa je posebno razvijena zbog povezanosti ne samo s vremenima slavlja, već i s energijom, kao i zbog praktičnije primjene bakra kao materijala koji se najčešće koristi u električnim kabelima. Novi potpuno vidljivi rascjep karbonskih vlakana pruža upečatljiv kontrast sjaja, kako u teksturi tako i u boji.

Svaki od devet primjeraka povezan je nizom dosljednih značajki, uključujući ekskluzivni dizajn aluminijskih naplataka u dvije boje, oznaku 15. obljetnice (15 Years Anniversary) i prepoznatljivi Rimac uzorak – koji oponaša spojeve tiskane ploče – koji se proteže duž cijelog automobila.

Vremeplov

Mate Rimac je 2009. pokrenuo Rimac Automobile nakon što mu je rečeno da se ne trudi graditi automobilsku tvrtku u Hrvatskoj – to je nemoguće. Godine 2011. postavio je cijeli niz svjetskih rekorda u svom potpuno električnom BMW-u koji je sam preinačio i temeljio se na seriji 3 iz 1984., a rečeno mu je da je samo stroj za pranje rublja.

Zatim, 2018., Rimac Automobili najavili su prvi potpuno električni hiperautomobil na svijetu, s performansama za koje je svijet rekao da se nikada ne mogu postići. Ali samo tri godine kasnije, taj je automobil postao Nevera i nadmašio svaki od tih ciljeva, postavši ultimativni hiperautomobil koji obara rekorde i definira potpuno novo iskustvo performansi.

Unutrašnjost 15 Years Anniversary Edition sadrži bakreno eloksiran rasklopni uređaj i bakreno obojene površine koje nadopunjuju njegovu slavljeničku vanjštinu. Posebna oznaka jedan od devet i natpis '2009-2024' krasi naslon za ruku, čime se ovo posebno izdanje izdvaja od ostalih modela Nevera. Sama kabina može biti u crnoj ili besprijekornoj bijeloj boji, sa sjedalima od bakrene kože u kontrastu i '15' utisnutim u naslone za glavu.

Cijena od 2.350.000 eura po primjerku uključuje sve opcije, zajedno s prtljagom po narudžbi koja odgovara unutrašnjosti kupčeve Nevere. Prvi od devet ekskluzivnih primjeraka je imao svoj debi na Festivalu brzine u Goodwoodu 2024. Ovaj automobil za kupce uspeo se na legendarno brdo, upravo onu stazu na kojoj je izdanje Nevera Time Attack postavilo rekord proizvodnog automobila 2023. godine s impresivnim vremenom od 49,32 sekunde.

  • +20
Rimac Nevera 15th Anniversary Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Rimac Automobili

Otkako je utemeljen, robna marka Rimac prešla je put od sna jednog čovjeka do niza tvrtki s preko 2200 zaposlenika, koje rade na lokacijama u četiri zemlje u Europi. Danas Rimac Grupa uključuje Bugatti Rimac, ultimativnu svjetsku tvrtku hiperautomobila, Rimac Technology, koja je Tier 1 dobavljač globalnih proizvođača automobila i Rimac Energy; inovativno stacionarno skladištenje energije.

'Iskreno govoreći, kada sam počeo čeprkati sa svojim prvim autom u garaži, nisam mogao ni sanjati da ćemo 15 godina kasnije biti tu gdje jesmo. Bilo je toliko puta u prvim godinama da smo doista mislili da tvrtka neće uspjeti, pa se činilo da je dostizanje prekretnice od 15 godina vrijedno slavlja. 15th Anniversary Edition Nevera je automobil koji označava naš napredak, uživajući u tome koliko smo daleko stigli. Od garaže do globala; od brige oko održavanja svjetla do procjene od 2 milijarde eura; od prerađenog BMW-a serije 3 do najbrže ubrzanog serijskog automobila na svijetu i od proizvođača hiperautomobila do Tier 1 EV dobavljača tehnologije i pionira u pohrani energije. Sve postignuto u zemlji u kojoj bi sve ovo zvučalo kao znanstvena fantastika u vrijeme osnivanja tvrtke.' rekao je Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac grupe.