m+s

U Njemačkoj od 1. listopada na snazi novo pravilo za zimske gume: O čemu je zapravo riječ?

09.09.2024 u 12:02

Bionic
Reading

Najveći njemački autoklub ADAC objašnjava kako onaj tko je nakon kraja rujna u zimskim uvjetima na cestama ugradio modele koji imaju samo oznaku 'M+S' (blato i snijeg), može, ako ga zaustavi prometna policija, očekivati kaznu od najmanje 60 eura

Iako smo kalendarski još uvijek u ljetnom godišnjem dobu polako dolazi vrijeme da počnemo razmišljati i o jeseni, pa i zimi. Što se vozača tiče hladniji zimski mjeseci zadaju nam i dodatne brige, poput nabave i montaže zimskih ili u najmanju ruku, cjelogodišnjih guma.

No ima nešto na što neki vozači moraju misliti, pogotovo oni koji svojim autima voze kroz Njemačku. Naime, iako to nije ništa nenajavljeno ili iznenada treba znati da se u Njemačkoj od 1. listopada ove godine uvodi jedna dodatna zabrana. Kao što smo pisali krajem studenog prošle godine s prvim danom listopada 2024. primjenjivati će se stroža pravila za gume koje su potrebne za zimske uvjete na cesti: dopušteni su samo modeli koji nose simbol 'Alpine'. Dakle, oznaka na zimskim gumama 'M+S' više nije dovoljno kako bi se bezbrižno mogli voziti u hladnijem godišnjem dobu.

Inače, u Njemačkoj se obveza za zimske gume primjenjuje ovisno o situaciji: u slučaju 'crnog leda, skliskog snijega, bljuzgavice, leda ili mraza' potrebne su odgovarajuće gume (odjeljak 2. stavak 3a StVO). Međutim, mnoge starije zimske i cjelogodišnje gume bez simbola Alpine više neće biti odobrene za led i snijeg od 1. listopada 2024.

Gume samo sa simbolom Alpine

Najveći njemački autoklub ADAC objašnjava kako onaj tko je nakon kraja rujna u zimskim uvjetima na cestama ugradio modele koji imaju samo oznaku 'M+S' (blato i snijeg), može, ako ga zaustavi prometna policija, očekivati ​​kaznu od najmanje 60 eura. Tada su dopuštene samo gume sa simbolom Alpine, stiliziranim planinskim vrhom i snježnom pahuljom.

ADAC piše i o visinama kazni, kako slijedi:

  • Neispravne gume u slučaju blata, snijega, leda: 60 eura
  • ... s ometanjem drugih sudionika u prometu: 80 eura
  • ... s ugrožavanjem drugih sudionika u prometu: 100 eura

Za njemačke vozače propisani su još i dodatni negativni bodovi, po jedan za dva teža prekršaja, na vozačku dozvolu.

Zimske gume: Do sada su bile dopuštene i 'M+S' gume

Do sada su zimske i cjelogodišnje gume s oznakom 'M+S' također bile prihvaćene kao prikladne za zimu ako su proizvedene prije 2018. godine. Inače, otprije je poznato kako od 1. siječnja 2018. sve novoproizvedene cjelogodišnje i zimske gume moraju nositi simbol Alpine kako bi bile zakonski priznate za zimsku uporabu. Ovo vam svakako mora biti na umu kad odlučite kupiti nove ili rabljene zimske ili cjelogodišnje gume, stoga dobro provjerite na bočnici guma koje kupujete.

Izmjena zakona od 1. listopada posebno će pogoditi gotovo sedam godina stare gume koje su proizvedene prije siječnja 2018. i još uvijek su u prometu bez planinskog piktograma s pahuljicom. Iako se više ne prodaju, još uvijek se mogu ugrađivati ​​u vozila. Starost gume ili datum proizvodnje mogu se pronaći u DOT informacijama na bočnoj stijenci gume.

Zimske gume: Ovo vrijedi u inozemstvu

Mnoge zimske gume označene su Alpine simbolom i oznakom 'M+S'. To znači da su te gume također prepoznate kao prikladne za zimsku upotrebu u inozemstvu. Bez obzira na to, na mnogim je mjestima sam simbol Alpine dovoljan da označi kvalifikaciju zimskih guma.

Treba reći i kako kod nas još uvijek nije na snazi takva zabrana, no vodite svakako računa i o ovom pravilu koje je propisano za Njemačku.

Isto tako, podsjećamo vas kako kod nas od 15. studenoga automobili moraju biti opremljeni zimskom opremom na zimskim dionicama. Ipak, zimska oprema ne znači nužno da morate imati isključivo zimske gume na svom vozilu. No svi odgovorni sudionici u prometu brinu se za to da se njihovo vozilo sigurno kreće u otežanim okolnostima na prometnicama, odnosno u nepovoljnim vremenskim prilikama koje uglavnom dolaze u ovom periodu godine.