analiza tportala

Agencije za naplatu dugova imale dobru godinu: Posla manje, zarade više

30.07.2024 u 07:09

Bionic
Reading

Glavnu djelatnost agencija za naplatu potraživanja čini otkup potraživanja od vjerovnika i naplata tih potraživanja. Agencije nastoje otkupiti dugove uz što veći diskont, a naplatiti ih u punom iznosu. Sudeći prema rezultatima poslovanja, vrlo su uspješne u svom poslu

Pet vodećih agencija za naplatu potraživanja prošle godine ostvarilo je 115 milijuna eura prihoda i čak 38 milijuna eura čiste dobiti.

Doduše, dvije vodeće agencije pretrpjele su ozbiljan pad prihoda u odnosu na 2022. godinu. Posljedica je to smanjene aktivnosti uslijed zakonskih promjena kojima su uvedene restriktivnije odredbe za obavljanje te djelatnosti. Na pad prihoda utjecao je i trend smanjenja 'loših kredita', što za agencije znači manje 'robe' na tržištu.

Lidersku poziciju na hrvatskom tržištu drži EOS Matrix, dio njemačke grupacije koja posluje u 26 zemalja. Prošle godine je ta najveća agencija ostvarila 46,6 milijuna eura prihoda, 35,6 posto manje nego godinu ranije. Unatoč oštrom padu prihoda, dobit je nastavila uzlaznim trendom i dosegnula 14,7 milijuna eura.

EOS Matrix lani je zapošljavao 280 djelatnika s prosječnom plaćom od 1213 eura. Poslovanje vodeće agencije uzdrmala je upravna kazna Agencije za zaštitu osobnih podataka, teška 5,47 milijuna eura, zbog curenja osobnih podataka. Kazna je izrečena i zato što je jedan od voditelja obrađivao osobne podatke ispitanika koji nisu u dužničko-vjerovničkom odnosu bez postojanja pravne osnove.

B2 stoji dobro

Glavni konkurent EOS Matrixa je B2 Kapital s 34,5 milijuna eura prihoda i 10,6 milijuna eura dobiti. Lanjski prihodi manji su mu za 27,9 posto, a dobit za 37,7 posto nego 2022. godine. Zanimljivo je to da B2 nema prijavljenih radnika.

I ova agencija, podružnica istoimene norveške grupacije, našla se pod udarom tržišnog regulatora, a zbog kršenja triju odredbi uredbe o zaštiti podataka odrezana joj je kazna od 2,3 milijuna eura.

Dobre plaće u sektoru

Za razliku od vodećih igrača, dva manja izazivača doživljavaju pravi poslovni procvat. Trećeplasirana agencija Svea Ekonomi, u vlasništvu istoimene ciparske tvrtke, prošle godine ostvarila je rast prihoda za 53,4 posto, na 12,1 milijun eura. Istovremeno, dobit joj je skočila 78,7 posto, dosegnuvši 11,9 milijuna eura.

Još snažniji rast prihoda (+88,5 posto) bilježi Veraltis Asset Management, najmlađa agencija s liste pet najvećih. Ističe se po izrazito visokim plaćanjima, a zapošljava 110 djelatnika koji mjesečno primaju u prosjeku 3636 eura.

S druge strane, najniže prosječne plaće (700 eura) isplaćuje agencija Prima Solvent, jedina u domaćem vlasništvu. U 2023. ova je agencija zabilježila snažan rast prihoda, uz značajno povećanje profitabilnosti.