OVI indeks

Ako ste prodavač ili kuhar za vas nema zime, potražnja je eksplodirala

21.08.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u srpnju je na godišnjoj razini porastao za 1,6 posto, najviše od listopada lani, dok je u prvih sedam mjeseci ove godine broj oglasa pao za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)

'OVI indeks je na godišnjoj razini u srpnju porastao za 1,6 posto, najviše od listopada 2023., i to nakon pet mjeseci pada i skromnijeg rasta u mjesecu lipnju. Sudeći prema desezoniranim podacima i kretanju indeksa u usporedbi s prethodnim mjesecima, zabilježen je pad od 0,9 posto u odnosu na lipanj, i to nakon prethodnog tromjesečja u kojem je indeks stagnirao u odnosu na prvo tromjesečje ove godine. Početak trećeg tromjesečja započeo je padom, a stopa rasta broja oglasa u prvih sedam mjeseci godine u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine iznosila je -3,2 posto te -1,5 posto u odnosu na prethodnih sedam mjeseci', istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Iako se vjerojatno i dalje radi o promjenama u obrascima zapošljavanja radnika u turističkim djelatnostima, za konačan sud o uzrocima najnovijih trendova na tržištu rada treba pričekati podatke za preostala dva mjeseca trećeg tromjesečja, napominju EIZ-ovi analitičari.

Zidari s najvećim padom na ljestvici najtraženijih zanimanja

Najtraženija zanimanja ostala su nepromijenjena u odnosu na srpanj prošle godine - prodavač, skladištar, vozač, konobar, kuhar i knjigovođa, a tih šest zanimanja zajedno su na godišnjoj razini generirala gotovo tri četvrtine ukupnog rasta broja oglasa.

Pritom je broj oglasa za prodavače i kuhare u godinu dana porastao za čak 40, odnosno 38 posto, istaknuli su iz EIZ-a.

U istome razdoblju, teleoperateri su zabilježili značajniji pad, kao i radnici u proizvodnji, građevinski radnici, te inženjeri strojarstva. Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja imali su zidari koji su s 26. mjesta pali na 32. mjesto, a najveći rast zaposlenici u financijama, koji su s 23. mjesta godinu dana ranije "skočili" na 17. najtraženije zanimanje u srpnju 2024.

U odnosu na srpanj 2023. godine, udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija ostao je nepromijenjen, 62 posto, dok se udio visoke kvalifikacije blago povećao nauštrb oglasa u kojima su se tražili zaposlenici s niskom kvalifikacijom. Trend zamjene oglasa u kojima se nudi zaposlenje na određeno vrijeme onima na neodređeno nastavio se u srpnju, kada je udio potonjih porastao na 50,7 posto, navodi se.

Sjeverni Jadran predvodio pad broja oglasa

Sjeverni Jadran predvodio je pad broja oglasa s godišnjom stopom od 15,8 posto i negativnim doprinosom ukupnom broju oglasa od čak 2,3 postotna boda. Tome padu najviše je doprinijelo smanjenje potražnje za liječnicima, prodavačima, medicinskim sestrama i čistačima. Među oglasima koji su imali pozitivan doprinos, u regiji sjeverni Jadran ističu se jedino oglasi za hotelijere/ugostitelje, čiji je broj na godišnjoj razini porastao za 25 posto. Istočna Hrvatska zabilježila je skromniji pad od 1,8 posto, dok su preostale dvije regije, središnja Hrvatska i južni Jadran, na godišnjoj razini ostvarile rast broja oglasa u iznosu od 3,5 i 17,1 posto, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).