U MADRIDU

Al Gore i Pablo Isla stižu na South Summit, događaj koji okuplja poduzetnike, investitore, korporacije i institucije iz cijelog svijeta

06.06.2022 u 19:27

Bionic
Reading

South Summit, vodeći sastanak inovacijskih i poduzetnički ekosustava, održat će se u suradnji sa Sveučilištem IE u Madridu od 8. do 10. lipnja, uz ulaganja od gotovo 200 milijardi dolara, osiguranih od oko 200 fondova. Čak 75 posto investicijskih fondova ove godine dolazi iz inozemstva

Događanje okuplja poduzetnike, investitore, korporacije i institucije s ciljem stvaranje stvarnih poslovnih prilika u globalnom poduzetničkom ekosustavu. Ovo je najveći investicijski portfelj u desetogodišnjoj povijesti South Summita, 33 posto veći nego 2021., s ulagačima koji će se moći suresti sa startupima u potrazi za financiranjem.

Gledajući unatrag, broj ulagača koji su prisustvovali South Summitu tijekom posljednjeg desetljeća porastao je osam puta, što je išlo ruku pod ruku s privlačenjem ulaganja startupa diljem Španjolske, čija je ukupna godišnja stopa porasla za 48 posto između 2012. 2021., prema PwC-ovu izvješću 'Društveno-ekonomski doprinos južnog vrha u Španjolskoj'.

'Ove brojke pokazuju potencijal koji je South Summit imao tijekom ovih deset godina u favoriziranju poduzetničkog i inovativnog ekosustava koji je privlačan ulagačima, kako španjolskim tako i međunarodnim', kaže María Benjumea, osnivačica South Summita, dodajući: 'Više od polovice ulaganja u španjolske startupe otišlo je u finalne projekte South Summita, stoga je važno nastaviti favorizirati ovu međupovezanost između poduzetničkog talenta i investitora kako bi se stvorile najbolje prilike'.

South Summit također je pridonio tome da Madrid postane atraktivna destinacija za startupove, kako se ističe u izvješću PwC-a. Madrid trenutno koncentrira najveći volumen ulaganja u Španjolskoj, po prvi put nadmašujući Barcelonu.

Glavni grad već je jedno od glavnih europskih središta, s ekosustavom od 3000 startupa koji zapošljavaju 40 000 ljudi, i drugi je europski grad po broju IPO-ova.

Ovo izdanje South Summita suorganizira Sveučilište IE, uz potporu BBVA, Mutua Madrileña, AstraZeneca, Endesa, Wayra - Telefónica Innovation, Google for Startups i Sabadell BStartups kao globalni partneri.

Inauguraciji 10. South Summita nazočit će Al Gore, bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država i predsjednički kandidat 2000., zajedno s Pablom Islom, izvršnim direktorom i predsjednikom INDITEX-a do prošlog ožujka.

Među njima, Sal Khan, osnivač i izvršni direktor neprofitne obrazovne organizacije Khan Academy; Marc Oshima, suosnivač i CMO tvrtke AeroFarms, lidera u održivoj poljoprivredi u zatvorenom prostoru; Marci Zaroff, osnivač i izvršni direktor ECOfashion Corp, lidera u sektoru održive mode; Iñigo Charola, izvršni direktor biotehnološke tvrtke BioTechFoods, posvećen razvoju sintetičkog mesa; i Hrish Lotikar, suosnivač i izvršni direktor SuperWorlda, virtualnog svijeta proširene stvarnosti (AR).

Tehnološki napredak, brzina inovacija ili izazov borbe protiv klimatskih promjena bit će neke od središnjih tema programa sadržaja izdanja South Summita.

Na South Summit Madridu 2022. također će biti nazočno 100 finalista startupa, odabranih nakon rigoroznog procesa selekcije iz više od 3000 prijava iz 114 zemalja. Sto startupa finalista dolazi iz širokog spektra sektora i imaju inovativne i vrhunske projekte, poput robota za žetvu ili sustava za otkrivanje šumskih požara iz svemira.

Očekuje se da će za ovogodišnje izdanje South Summit generirati gospodarsku aktivnost od oko 20 milijuna eura u Madridu tijekom svoja četiri dana, s više od 22.000 sudionika na ovom događaju za poduzetnički ekosustav i globalne inovacije. Godine 2021. oboreni su svi rekordi posjećenosti i sudjelovanja, s više od 1.600 ulagača s portfeljem od približno 135.000 milijuna dolara, 8.000 startupa, 680 govornika i 7.000 članova korporacija.