zamrznuta sredstva

Aplikacija za plaćanje u menzi pred stečajem, a studenti ne mogu do novca kojeg su uplatili

13.10.2024 u 21:57

Bionic
Reading

Aplikacija preko koje su uplaćivali novac za plaćanje obroka u menzama prestala je funkcionirati pa ne mogu pristupiti sredstvima koja su prethodno uplatili. Tvrtka koja stoji iza aplikacije nalazi se pred stečajem, a ni Studentski centar im ne može pomoći jer i oni imaju nepodmirena potraživanja prema istoj tvrtki. Sada su studentima sredstva na aplikaciji zamrznuta

Zagrebački studenti više ne mogu koristiti mobilnu aplikaciju Weapay jer ulazi u stečaj, piše Dnevnik.hr.

"U aplikaciju više nije moguće pristupiti. Prije smo mogli vidjeti stanje računa, ali sada, iako upišemo PIN, prijava nije moguća. Smatram da to znači da možemo zaboraviti na novac", izjavio je student Hrvoje Debeljak.

Studentski centar potpisao je ugovor s aplikacijom prije dvije godine. Weapay je izravno primao uplate od studenata, a potom prosljeđivao sredstva Studentskom centru.

Tijekom ljeta je otkriven dug veći od 50.000 eura

"Provjerom u sudskom registru, utvrdili smo da je tvrtka Weapay podnijela zahtjev za stečaj. To nas je alarmiralo, pa smo prekinuli mogućnost plaćanja putem aplikacije i obavijestili studente da više ne uplaćuju novac kako ne bi ostali bez njega", izjavio je Mario Župan, zamjenik ravnatelja Studentskog centra.

Studenti su nezadovoljni i frustrirani jer nema odgovora o sudbini njihovih sredstava. "Volio bih dobiti svoj novac natrag, pogotovo ako se radi o većem iznosu. Mislim da je nepošteno da ostanemo bez tog novca", rekao je student Ivan Vidović.

Na upite medija, kao i studenata, tvrtka koja upravlja aplikacijom ne daje odgovore. Direktor, koji je podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, redovno je sudjelovao na sastancima prije pojave problema, no sada je nedostupan.

Studenti ne mogu do svojeg novca

Uvođenjem beskontaktnog plaćanja aplikacija je smanjivala redove u menzama. "Skenerom bi mi preko mobitela skinuli novac i to je to, ali sada ne mogu doći do tih sredstava", izjavio je student Mate Omezić.

"Sreća je u tome što se ne radi o velikim iznosima po studentu, no problem je što su mnogi studenti pogođeni. Ako je netko uplatio sedam do deset eura, imao je dovoljno za tjedan dana obroka", dodao je Župan.

Do daljnjeg, obroci će se plaćati gotovinom ili karticom, što je sporija, ali sigurnija opcija.