NOVI POSLOVI

Deutsche Telekom ulaže u proširenje optičke mreže u Njemačkoj

13.12.2017 u 16:38

Bionic
Reading

Deutsche Telekom (DT) i njemačka komunalna tvrtka EWE objavili su u srijedu da će uložiti dvije milijarde eura u proširenje superbrze optičke mreže za širokopojasni pristup Internetu na sjeverozapadu Njemačke.

Njemačka je dosada bila prilično spora u modernizaciji internetske infrastrukture, kaskajući za mnogim razvijenim zemljama kada je u pitanju pristup kućanstava optičkoj mreži.

Prema memorandumu o razumijevanju Deutsche Telekom i EWE planiraju osnovati zajedničko poduzeće koje će u sljedećih deset godina na brzu mrežu priključiti više od milijun kućanstava u saveznim njemačkim zemljama Donjoj Saskoj, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Bremenu.

Nakon što dobije potrebne dozvole regulatora, kompanija u kojoj će DT i EWE imati ravnopravne vlasničke udjele trebala bi početi s radom sredinom iduće godine.

"Suradnjom možemo postići da proširenje optičke mreže bude daleko ekonomičnije", istaknuo je izvršni direktor Deutsche Telekoma Tim Hoettges, dodajući da će regionalna mreža biti otvorena i za druge operatere.

Prema istraživanju Zaklade Bertelsmann, samo sedam posto od ukupno 40 milijuna kućanstava u Njemačkoj ima pristup Internetu putem brze optičke veze.

  • +8
Prezentacija Hrvatskog Telekoma u Podgorici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski Telekom

Usporedbe radi, u Estoniji takav pristup ima 73 posto kućanstava a u Španjolskoj 53 posto. Njemačka je također na 28. mjestu među ukupno 32 zemlje članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) kada je u pitanju pristup brzom Internetu.

Moćna inženjerska industrija tvrdi da je za to kriv DT, koji je dosada pokušavao osigurati brži prijenos podataka prilagodbom starih bakrenih žica, takozvanim 'vektoringom'.