BANKARENJE U KRIZI

Dobra poduzeća lako dođu do kredita

11.12.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Velike hrvatske tvrtke koje su se okrenule izvozu više se ne suočavaju s financijskim ograničenjima, zaključak je analize Hrvatske udruge banaka

Analitičari Hrvatske udruge banaka u novom izdanju analiza istražili su u kojoj su mjeri hrvatska poduzeća suočena s financijskim ograničenjima u poslovanju.

Predstavljajući rezultate analize, Velimir Šonje naglasio je da je kreditni portfelj hrvatskih banaka i dalje u padu, ali je taj pad manji nego u većini drugih europskih zemalja.

Anketa o ograničavajućim faktorima proizvodnje pokazala je da se s financijskim ograničenjima kao jedinim problemom suočava svako deseto industrijsko poduzeće dok u sektoru građevinarstva i usluga svaka peta kompanija ima financijskih problema.

Dublja analiza dobivenih rezultata pokazala je da mala poduzeća imaju znatno više financijskih problema od velikih. To je zato, pojasnio je Šonje, što je značajan dio velikih poduzeća prošao kroz restrukturiranje i okrenuo se izvozu. S druge strane, mala poduzeća i dalje se suočavaju s otežanim pristupom kreditima bez obzira na sklonost izvozu, a glavni razlog za to njihova je niska kapitaliziranost.

'Taj je problem i dalje prisutan jer nemamo dovoljno fondova rizičnog kapitala i drugih oblika ulaganja u mala poduzeća', zaključio je Šonje.