tržište europe

Europska središnja banka smanjila kamatne stope: Cijene dionica porasle

13.09.2024 u 09:44

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, kao i dan prije, kada je Europska središnja banka (ECB) smanjila kamatne stope kako bi podržala rast gospodarstva eurozone

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, pa je na putu tjednih dobitaka.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,22 posto, na 8.260 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 posto, na 18.567 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 7.465 bodova.

Europska središnja banka jučer je, drugi put ove godine, smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone.

No, na tržištima ne vlada euforija jer je predsjednica ECB-a Christine Lagarde poručila da nije sigurno da će ubrzo uslijediti dodatni rez.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju pale 0,5 posto. U Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,8 posto.

Azijski ulagači ne riskiraju

Azijski ulagači ne žele previše riskirati uoči produženog vikenda, s obzirom da se zbog praznika početkom idućega tjedna neće raditi na nekim tržištima u regiji.

Zbog toga ulagače nije inspirirao ni jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,58 posto, dok je S&P 500 porastao 0,75, a Nasdaq indeks 1,0 posto.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, što se uglavnom zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Inflacija i dalje na visokoj razini

Nove vijesti, naime, nisu osobito poticajne. Nakon što je dan prije izvješće o potrošačkim cijenama pokazalo da je inflacija u SAD-u i dalje relativno visoka, to su jučer potvrdili i podaci o proizvođačkim cijenama.

U kolovozu su te cijene porasle više nego što su analitičari očekivali – 0,2 posto na mjesečnoj razini.

Ti podaci nisu promijenili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike.

No, sada je gotovo sigurno da će Fed kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a ne, kao što su se neki nadali, za 0,50 postotnih bodova.