Berba maslina u Poreču
Izvor: Promo fotografije / Autor: Agrolaguna
Berba maslina u Poreču
Izvor: Promo fotografije / Autor: Agrolaguna
U maslinicima Ol Istria u okolici Poreča počela je berba maslina koja će trajati sve do sredine studenoga, ovisno o sorti i zrelosti masline. S obzirom na povoljne vremenske uvjete i poduzete agrotehničke mjere, u Agrolaguni očekuju odličan urod te proizvodnju oko 120 tona maslinovog ulja vrhunske kvalitete
Porečka tvrtka Agrolaguna, koja posluje u sastavu koncerna Agrokor, najveći je proizvođač maslinovog ulja u Hrvatskoj. Na 220 ha maslinika na lokalitetima Červar, Lanterna, Larun, Veli Maj i Zelena laguna zasađeno je 65.000 stabala maslina, a u uljari se godišnje preradi oko 1.300 tona ploda maslina.
'Prošlih godina zasadili smo i autohtone istarske sorte, bužu i istarsku bjelicu, a oko 5.000 stabala bjelice počelo je davati plodove od kojih nastaju vrhunska ulja u našoj uljari, zasigurno najmodernijoj na području Istre. Uljara Ol Istria ima najsuvremeniju opremu, a čitav je proces proizvodnje kompjutoriziran pa se bez prekida i u cijelosti iskorištava kapacitet uljare od 70 tona na dan', rekla je Katja Gašparini, voditeljica maslinarstva i uljarstva u Agrolaguni, na tradicionalnom druženju s novinarima.
U maslinicima Ol Istria, uz domaće sorte, bužu i bjelicu, zasađene su sjevernotalijanske sorte (leccino, pendolino, ascolana i picholine). Maslinici, smješteni tik uz more i njegovani pod istarskim suncem, upijaju svu blagodat tla i sjevernojadranskog podneblja te daju maslinovo ulje najviše kakvoće, raskošnog mirisa i okusa. Sve sorte imaju specifičan okus, miris i intenzitet, tako da se ulja, kao i vino, mogu kombinirati uz različita jela.
U svakom od ulja Ol Istria spajaju se stoljetna tradicija i najsuvremenija agrotehnika i tehnologija proizvodnje. Istra je u 2016. godini proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, što dodatno potvrđuje kvalitetu i posebnost istarskih maslinovih ulja.
Branje maslina koje je započelo ovih dana u maslinicima Ol Istria odvija se ručno, grabljicama i strojno. Nakon branja, masline je potrebno u što kraćem vremenu prevesti u uljaru jer je optimalno da se prerade u roku od 24 sata kako ne bi došlo do razvoja mikroorganizama.
Masline se prerađuju u uljari Ol Istria, koja ima najsuvremeniju opremu, a čitav je proces proizvodnje kompjutoriziran. Prostor uljare podijeljen je u tri segmenta; 'pripremni dio' obuhvaća prijem maslina i njihovo čišćenje, 'čisti dio' sastoji se od mljevenja, miješanja, centrifugiranja i separacije, a treći dio obuhvaća skladišni prostor i liniju za punjenje.
Od 2004. godine do danas u uljaru Ol Istria uloženo je pet milijuna kuna, dok je u maslinike uloženo četiri milijuna kuna za mehanizaciju i navodnjavanje. Također, ove godine odobren je projekt iz programa ruralnog razvoja RH vrijedan 6,5 milijuna kuna te je izgrađen pročistač otpadnih voda, nabavljen generator dušika i nova punilica za maslinovo ulje.
'Nagrade za ulja Ol Istria na velikim međunarodnim natjecanjima potvrda su kontinuiteta kvalitete u proizvodnji ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Agrolaguni te podrška izvoznoj strategiji jer zahtjevna svjetska tržišta traže samo proizvode provjerene i potvrđene kvalitete', zaključila je Gašparini.