ostavljeni na cjedilu

Kobna odluka: Izolirali kuću na poticaj države, sad s njom ne mogu ništa!

12.08.2024 u 19:25

Bionic
Reading

Kada su cijene energenata počele naglo rasti 2022., mnogi su vlasnici kuća diljem Velike Britanije, u želji da smanje svoje račune za grijanje odlučili investirati u poboljšanje energetske učinkovitosti svojih domova. Jedan od popularnijih izbora bila je izolacija poliuretanskom sprej pjenom – metoda koja je oglašavana kao brza, učinkovita i ekološki prihvatljiva. Nažalost, mnogi su ubrzo otkrili da je ova odluka donijela niz neočekivanih problema, ostavljajući ih s neprodajnim nekretninama i visokim troškovima za popravke

Vlada je poticala vlasnike kuća na ugradnju izolacije sprej pjenom kroz niz subvencija i poreznih olakšica. Kao dio kampanje za povećanje energetske učinkovitosti domaćinstava, ova metoda je predstavljena kao idealno rješenje za smanjenje gubitaka topline i snižavanje računa za grijanje. Mnogi su, poput Jima Buncea i njegove supruge, iskoristili priliku i uložili u ovu tehnologiju. Oni su za 2800 funti izolirali svoj tavan, zadovoljni što su smanjili svoje račune za plin, piše Guardian.

Međutim, dvije godine kasnije, Bunce i njegova supruga suočavaju se s neočekivanim problemima. Njihova kuća, koja je trebala biti energetski učinkovitija i time vrjednija, postala je mrtvi kapital. 'Ne možemo uzeti hipoteku na našu kuću niti je prodati, osim ako potpuno ne uklonimo pjenastu izolaciju,' kaže Bunce.

Ovo je za njih bilo veliko razočaranje jer su se nadali da će refinancirati svoju nekretninu putem hipotekarnog kredita kako bi osigurali financijsku stabilnost u mirovini.

Razlozi za zabrinutost: Što kažu stručnjaci?

Stručnjaci upozoravaju da pjenasta izolacija može uzrokovati ozbiljne probleme s kondenzacijom, što može dovesti do propadanja drvenih greda krova, posebno ako se pjena nanosi izravno na krovne pločice ili neodgovarajuće podloge. Istraživanje koje je proveo britanski Zavod za zdravlje i sigurnost pokazalo je da bi čak 25 posto drvenih greda moglo propasti unutar pet godina ako pjena nije pravilno instalirana. Rizik je osobito izražen u hladnijim krajevima, gdje je veća vjerojatnost nakupljanja vlage.

Problem dodatno pogoršavaju nesavjesni izvođači radova koji nude usluge izolacije bez odgovarajuće inspekcije ili stručnosti. Oni često zanemaruju potrebu za detaljnim pregledom stanja krova prije nanošenja pjene, što povećava rizik od oštećenja konstrukcije. Nažalost, zbog ovih nesavjesnih praksi, mnogi vlasnici kuća koji su koristili ovu tehnologiju sada se suočavaju s ozbiljnim financijskim posljedicama.

Posljedice za vlasnike kuća: Što sada?

Vlasnici kuća poput Buncea nisu jedini u ovoj situaciji. Procjenjuje se da bi moglo biti pogođeno do 300.000 nekretnina, a mnogi od tih vlasnika suočavaju se s nemogućnošću prodaje ili refinanciranja svojih domova. Banke i hipotekarni zajmodavci odbijaju odobriti kredite na nekretninama s pjenastom izolacijom jer ne mogu provjeriti stanje drvenih greda krova, što ih čini prevelikim rizikom za ulaganje.

Anita Ryan je još jedan primjer vlasnika kuće koji se suočava s ogromnim troškovima zbog izolacije sprej-pjenom. Nakon što je otkrila da je njezina kuća postala neprodajna, suočena je s računom od preko 6000 funti za uklanjanje pjene. 'Izolirali smo naš tavan prije deset godina, a općina je to tada potvrdila bez ikakvih problema. Ali sada, kada smo pokušali prodati kuću, rečeno nam je da njezina vrijednost praktički iznosi nula dok ne uklonimo pjenu,' kaže ona.

Osim financijskog tereta, postoji i ekološki problem povezan s uklanjanjem pjene. Bunce ističe da će 50 četvornih metara pjenaste izolacije završiti na deponiji, čime se dodatno opterećuje okoliš – što je ironično s obzirom na to da je svrha instalacije pjene bila smanjenje ekološkog otiska.

Odgovornost i nedostatak regulative: Tko je kriv?

Mnogi vlasnici kuća osjećaju se prevarenima jer su vjerovali da je izolacija sprej pjenom sigurna i učinkovita, s obzirom na to da je vlada promovirala ovu tehnologiju putem subvencija i poticaja. No, industrija izolacije pjenom nije strogo regulirana, što omogućuje prevarantima da iskoriste situaciju i profitiraju na nesreći vlasnika kuća.

Vlada je, s druge strane, odbacila odgovornost, tvrdeći da je na vlasnicima kuća i izvođačima radova da procijene rizike i donesu odluku o instalaciji. Također su istaknuli da je dostupnost hipotekarnih kredita pitanje za zajmodavce, a ne za vladu.

Paula Higgins, izvršna direktorica grupe HomeOwners Alliance, izrazila je šok i razočaranje zbog ove situacije. 'Vlasnici kuća koji su činili pravu stvar sada su financijski kažnjeni,' kaže ona. 'Oni ili moraju platiti velike svote za uklanjanje pjene, ili ostaju zarobljeni s kućama koje ne mogu refinancirati ili prodati. Vlada mora preuzeti odgovornost za ovaj problem.'

Higgins također poziva na strožu regulaciju industrije izolacije kako bi se spriječilo da prevaranti iskorištavaju vladine programe. Ona ističe da su neki izvođači radova koji su postavili nekvalitetnu izolaciju sada prešli na uklanjanje pjene, naplaćujući prekomjerne cijene za svoje usluge.