MCTREK

Krah njemačkog trgovačkog lanca: Zatvorili poslovnice i otpustili zaposlenike

14.05.2024 u 09:30

Bionic
Reading

Njemački lanac trgovine McTrek, jedan od najvećih tamošnjih trgovaca odjećom i opremom za aktivnosti na otvorenom, podnio je zahtjev za stečaj još u ožujku. Loše vijesti sada su dočekale i zaposlenike i dobavljače - tvrtka zatvara sve poslovnice

Lanac trgovina McTrek podnio je zahtjev za stečaj u ožujku ove godine. Prošlog tjedna zaposlenici i dobavljači suočili su se s još jednim teškim udarcem. Iako su znali su da se njihova tvrtka bori za opstanak, kada je objavljeno da će sve poslovnice biti 'odmah zatvorene', bili su u šoku. Velik je to udarac za outdoor industriju, prenosi Merkur.de.

'Poslovne operacije na jedanaest lokacija obustavljene su 1. svibnja 2024.', navodi se u izjavi stečajnog upravitelja Tobiasa Kämpfa. Ugašena je i online trgovina, a otkaz će dobiti 87 zaposlenika. Dobavljači su se neko vrijeme žalili na nepodmirene fakture koje McTrek nije platio. 'Plaće i najamnine također nisu mogle biti isplaćene u cijelosti od siječnja 2024.', rekao je odvjetnik Kämpf za WiWo.

Bankrot nije bio ništa novo za taj trgovački lanac. Tvrtka je posljednji put podnijela zahtjev za stečaj 2020., no tada je upravitelj pronašao novog investitora. Ipak, tijekom restrukturiranja prije četiri godine došlo je do gašenja radnih mjesta i zatvaranja podružnica. U to je vrijeme, međutim, novi menadžerski tim u McTreku bio samouvjeren: šef McTrekove maloprodaje Christian Müller bio je uvjeren da će covid kriza trajno potaknuti trend prema održivom putovanju i mobilnosti, izvijestio je industrijski časopis TextilWirtschaft. Te se nade nisu ostvarile, kao ni očekivanja da će uspjeti naći novog investitora za trgovački lanac.